open-navfaktor-logo
search
Povodom saopćenja
Oglasili se branioci osumnjičenog policajca: Krši se pretpostavka nevinosti, Tužilaštvo TK ne može voditi ovaj predmet
Povodom dva saopćenja za javnost koja je objavilo Kantonalno tužilaštvo u Tuzli, oglasile su se Tatjana Savić i Mirna Delalić, braniteljice policajca T. O., koji se sumnjiči da je prilikom kontrole saobraćaja zlostavljao muža tužiteljice Mirzete Begić.
25.02.2020. u 11:03
get url
text

- U smislu člana XI stav 2. Kodeksa advokatske etike, koji obavezuje branioca da javnim saopćenjem da tačnu informaciju i spriječi pokušaj netačnog informisanja javnosti od strane tužilaštva, kao i uticaj javne informacije na tok i ishod određenog postupka na štetu stranke koju zastupa, branioci žele da istaknu da se već drugim saopćenjem za javnost Tužilaštva TK flagrantno krši pretpostavka nevinosti, što predstavlja kontinuirano kršenje prava osumnjičenog koje je započelo njegovim lišenjem slobode, a nastavljeno uskraćivanjem prava da ga posjeti branilac i kulminiralo je saopćenjima za javnost - navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako jednostrano i selektivno tumačenje dokaza, kao i komentarisanje dokaza u predmetu koji je u fazi istrage, kao i tumačenje nepravosnažne odluke Općinskog suda u Tuzli, prije nego što je ista čak i uručena braniocima, i to putem saopćenja za javnost, samo potvrđuje da odbrana opravdano ističe da tužilaštvo TK ne može nepristrano voditi ovaj predmet, nego se stiče utisak da preovladavaju lični interesi jednog od rukovodilaca u istom.

- Kantonalno tužilaštvo u Tuzli u svom saopćenju za javnost kritikuje i vrijeđa branioce, svjedoke, pa i kompletnu javnost Bosne i Hercegovine, nazivajući ih degutantnim i optužujući ih za "spinovanje", očigledno nezadovoljno izraženim negodovanjem građana BiH zbog načina na koji se postupa u ovom predmetu. Javnosti je sasvim jasno da privilegiju ovako ekspresnog djelovanja Tužilaštva obični građani rijetko kada imaju i da u većini slučajeva od dana prijave do dana kada se preduzme bilo koja radnja u postupku prođu mjeseci, pa i godine ili se te prijave negdje zagube - navodi se u saopćenju.

Branioci navode da, u cilju očuvanja sopstvene profesionalnosti i tajnosti istrage, za razliku od Tužilaštva, oni neće iznositi detalje iz dokaznog materijala, nego će to učiniti na pravom mjestu, a to je sud, ali ističu da je Tužilaštvo u posjedu dokaza koji ukazuju na potpuno drugačije činjenično stanje od onog koje javnosti pokušava da predstavi kroz svoja saopćenja.

- Zbog svega navedenog, branioci će se obratiti svim nadležnim organima radi procjene zakonitosti i poštovanja tužilačke etike u dosadašnjem postupanju Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona u ovom predmetu - istakli su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.