open-navfaktor-logo
search
Bliski istok
Oglasio se ministar odbrane: SAD nema plan o povlačenju iz Iraka
Esper je odbacio sadržaj pisma koje kruži društvenim mrežama i u kojem se najavljuje navodno povlačenje američkih i koalicionih snaga iz Iraka
07.01.2020. u 08:01
get url
text

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Mark Esper poručio je da SAD nema plan povlačiti vojsku iz Iraka.

Esper je odbacio sadržaj pisma koje kruži društvenim mrežama i u kojem se najavljuje navodno povlačenje američkih i koalicionih snaga iz Iraka.

- Analiziramo to pismo, pokušavamo otkriti odakle dolazi. Ne znamo o čemu je riječ. Sadržaj ne odgovara našoj poziciji. Međutim, ne postoji nikakva odluka, niti plan o povlačenju iz Iraka - rekao je Esper novinarima u Pentagonu.

Na društvenim mrežama se pojavilo pismo koje je navodno napisao komandant američkih snaga u Iraku William Seely i u kojem se najavljuje da će se koalicione snage za borbu protiv terorističke organizacije ISIL na zahtjev iračkog parlamenta i vlade u narednim danima i sedmicama povući iz Iraka.

U pismu se navodi kako američke snage poštuju odluku iračkih institucija i da će se povlačenje izvoditi noću kako ne se ne bi stekao utisak da SAD šalje nove dodatne snage u Irak.

Pismo je navodno naslovljeno na zamjenika Združenih iračkih snaga Abdul Amira i u njemu se navodi kako će tokom povlačenja koalicionih snaga zbog sigurnosnih razloga intenzivnije letjeti helikopteri CH-47 Chinook, UH 60 i AH-64 Apache.

Uporedo s tim, irački premijer Adel Abdul Mahdi je primio američkog ambasadora Matthewa Tuellera i izvijestio ga o neophodnosti saradnje na implementiranju odluke iračkog parlamenta o povlačenju stranih snaga iz Iraka.

Mahdi je američkom izaslaniku istakao ozbiljnost aktuelne situacije i kazao mu da zvanični Bagdad čini sve kako ne bi došlo do otvorenog rata.

Tenzije na Bliskom Istoku eskalirale su nakon napada u kojem su američke snage u petak u Bagdadu ubile iranskog generala Qassema Soleimanija, komandanta odreda Quds, odnosno elitne jedinice Revolucionarne garde Irana.

Zvanični Teheran zaprijetio je da će odgovoriti na američki napad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.