Donji Vakuf

Oko šezdeset izlagača na Sajmu obrta, poduzetništva i turizma

Objavljeno: 15.11.2018. u 13:55

Na Sajmu obrta, poduzetništva i turizma Srednjobosanskog kantona, koji završava u petak u Donjem Vakufu, svoje proizvode predstavili su mnogi izlagači s područja gornjovrbaske regije, Travnika, Fojnice, Visokog, Jajca, Podrinja, te drugih dijelova BiH

Već tradicionalni sajama organizira Udruženje obrtnika poslodavaca iz Donjeg Vakufa

Među njima su predstavnici Udruženja "Zdrava malina" iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, koji prvi put sudjeluju na donjovakufskom sajmu.

- Nadamo se da ćemo ostvariti kontakte s drugim proizvođačima i čuti savjete ljudi koji se bave destilacijom, pravljenjem džemova i imaju, možda, sušare, s obzirom da naša članica Azelma Zekotić, koja trenutno ima šezdeset koza, želi spravljati suhi kozji sir - kazala je predsjednica toga udruženja Naila Čaušević.

Pčelar Ensar Tatarević iz Bareva kod Jajca je redovan učesnik na sajmovima obrta, poduzetništva i turizma, koje posljednjih godina organizira Udruženje obrtnika poslodavaca iz Donjeg Vakufa.

- Pčelarstvo je naše osnovno zanimanje, ali se bavimo i poljoprivrednom proizvodnjom, preradom voća i povrća na tradicionalne načine. Kupcima nudimo med, polen, propolis i matičnu mliječ a, kao novinu, uveli smo ove godine inhaliranje iz košnica - naglasio je.

Za jednim od sajamskih štandova su predstavnici Zemljoradničke zadruge "AT“ iz Donjeg Vakufa.

- Osnovna djelatnost naše zadruge, koja postoji od 2009. godine, je otkup maline, a od prije tri godine raspolažemo vlastitom biljnom apotekom. Imamo sve poljoprivredne mašine, neophodnu opremu i sredstava, koja se koriste u poljoprivredi - kazao je agronom Esad Čaluk.

Predsjednica Udruženja žena "Burma“ iz Bugojna Rafija Gazić ističe da članice tog udruženja na Sajmu imaju gastro i prodajni štand, koji su privukli veliku pažnju građana. 

- Predstavili smo ručne radove naših žena, i proizvode koji su potpuno prirodni, ekološki. Uložili smo veliki trud koji se isplatio, jer smo zajedno s članicama Udruženja "Dukat“ iz Visokog podijelili nagradu za najbolje slano jelo - kazala je.

Dana Ješić iz Udruženja žena "Skelani-Podrinje“ kazala je da su u Donji Vakuf došle tri članice tog udruženja, pokazujući na štand ispred sebe s pčelinjim proizvodima, ajvarom, džemovima, sokovima i raznim konzervirani voćem.  

- Ovdje smo prvi put i doći ćemo ponovo. Jer, sajmovi su važni za sve, i za izlagače, i za posjetioce - naglasila je.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije