Zdravlje

Oktobar u znaku borbe protiv raka dojke i u Hadžićima

Objavljeno: 21.10.2018. u 15:16

Do sada urađeno oko 1.250 ultrazvučnih pregleda

Oktobar je mjesec borbe protiv raka dojke

Oktobar u svijetu se obilježava kao mjesec borbe protiv raka dojke. Hadžićko Udruženje liječenih i oboljelih od tumora „Rubin“, u saradnji s mrežom za zdravlje žena WHEP i prijateljima Udruženja, do sada je na polju prevencije i suzbijanja ove bolesti u proteklih godinu dana uradilo više od 1.250 ultrazvučnih, te oko 100 mamografskih pregleda kod žena svih starosnih skupina.

- Mi u „Rubinu“ smo svjesni činjenice da od raka dojke obolijeva sve više ljudi. Ova bolest, iako se veže za žene napada i mušku populaciju. Mi u Udruženju smo tu da pomognemo kako savjetom, tako i tako da preventivno djelujemo u suzbijanju ove bolesti. Do sada smo uradili oko 1.250 ultrazvučnih pregleda, od čega je njih oko 600 bilo besplatnih, a ostali su uz minimalnu participaciju. Sve preglede radi doktor Jadranko Urlić – rekla je Esma Šehić, predsjednica Udruženja "Rubin".

Osnovni ciljevi  UO “ Rubin“ je  pružiti ljudsku toplinu, saslušati i savjetovati svaku osobu koja se suočava s teškom dijagnozom, davati pozitivne primjere i pružiti sve vrste pomoći oboljelim od karcinoma, edukacija stanovništva o zdravstvenoj zaštiti naročito o  samopregledu  kojim se mogu uočiti promjene na tijelu te na vrijeme potražili stručnu pomoć, saopćeno je iz ovog udruženja.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije