open-navfaktor-logo
search
Nova odluka nadležnih
Općina Stari Grad: Nećemo dopustiti da Gazi Husrev-begov bezistan bude buvljak
Služba za opću upravu i inspekcijske poslove Općine Stari Grad utvrdila je da je trenutno stanje unutar Gazi Husrev-begovog bezistana potpuno neprihvatljivo, kako sa estetskog, tako i sa praktičnog, funkcionalnog aspekta, tako da je donesena nova odluka.
03.07.2021. u 17:06
get url
text

- Gazi Husrev-begov bezistan je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine izgrađen 1555. godine kao dio zadužbine Gazi Husrev-bega. Općina Stari Grad, ali i društvo u cjelini imaju obavezu da čuvaju i održe dignitet kulturno-historijskih spomenika i naše baštine, kulture i tradicije. Nažalost, unutrašnjost bezistana je brojnim neprimjerenim sadržajima ispred poslovnih prostora neprihvatljiva za ambijent nacionalnog spomenika i same Baščaršije. Nedopustivo je da nacionalni spomenik izgleda kao buvljak. Osim toga, površina ispred poslovnih prostora u Gazi Husrev-begovom bezistanu je javna površina isključivo namijenjena za nesmetan prolaz pješaka koji je na ovoj lokaciji veoma intenzivan – kažu za Faktor iz press-službe Općine Stari Grad.

Kako ističu, postavljanjem prodajnih stolova, štendera i drugih lako prenosivih jedinica ispred poslovnih prostora je skoro potpuno onemogućen pješački tok, tačnije pješaci su primorani prolaziti između postavljenih sadržaja.

- Zbog svega navedenog, a u cilju očuvanja digniteta ovog nacionalnog spomenika i osiguranja funkcionalnosti javne površine (prolaza pješaka), Općina Stari Grad je poduzela neophodne mjere. Netačne su tvrdnje da općinski načelnik ne želi primiti predstavnike korisnika poslovnih prostora iz bezistana. Upravo suprotno. U srijedu, 30.juna, održan je sastanak korisnika prostora iz bezistana sa općinskim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem i pomoćnicima načelnika, na kojem im je izneseno sve navedeno.

S ciljem iznalaženja kompromisnog rješenja koje neće biti na štetu građana, kao ni korisnika, odlučeno je da će ubuduće svaki korisnik poslovnog prostora u Gazi Husrev-begovom bezistanu moći koristiti javnu površinu ispred prostora u maksimalnim gabaritima od pola metra ispred radnje. Korisnici su upoznati sa ovom odlukom. Nadležna općinska Služba za investicije i komunalne poslove zaprimila je dosad 30 zahtjeva korisnika za odobrenje korištenja javne površine na ovaj način i oni su već u proceduri. Služba za opću upravu i inspekcijske poslove i ubuduće će vršiti kontinuirani nadzor, kako u Gazi Husrev-begovom bezistanu, tako i na drugim lokacijama i spriječavati svako nelegalno zauzimanje javne površine – saopštili su nam iz press-službe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.