open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Optužena službenica RAK-a: Krivotvorila potpise i nezakonito podigla više od 67.000 KM sa deviznog računa
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Jasmine Bureković zvane Jasna, rođene 1955. godine u Zenici, državljanke BiH, uposlene u svojstvu službene osobe u institucijama BiH, u Sektoru za finansijsko-računovodstvene poslove Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH.
25.08.2022. u 10:27
get url
text

Optužena se tereti da je, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, krivotvorila a potom i upotrijebila naloge za podizanje novca sa deviznog računa Regulatorne agencije za komunikacije, u više od 30 navrata, u različitim iznosima najčešće od nekoliko stotina, pa do 3.750 eura.

U optužnici se navodi da je optužena na nalozima krivotvorila potpise ovlaštenih osoba-potpisnika iz RAK BiH, pa nakon toga naloge ovjeravala službenim pečatom.

Na navedeni način, optužena je nezakonito podigla i prisvojila novac u ukupnom iznosu od 34.440,00 EUR (67.358,79 KM) kao navodne akontacije za službena putovanja uposlenika RAK-a BiH, koji novac potom nije polagala u deviznu blagajnu Regulatorne agencije za komunikacije BiH već ga je zadržavala za sebe, a računovodstvu institucije dostavljala krivotvorene podatke, kako bi prikrila stvarno stanje na deviznom računu.

Optužena se tereti da je kao kao službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, sa ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, podnosila lažne obračune, odnosno lažne naloge za isplate, čime je počinila produženo krivično djelo prevara u službi.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.