U optužnici, koju je potvrdio sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjoj Luci, se precizira da je djelo počinjeno 17. decembra 2020. godine u 15:25 sati u jednom ugostiteljskom objektu u Prnjavoru. Osumnjičeni je prije toga svoju suprugu, sa kojom nije živio od maja 2020. godine, sreo u centru Prnjavora i pozvao na piće u kafić, što ona prvo nije prihvatila govoreći mu da ide kod stomatologa. Nakon toga ju je još nekoliko puta pozvao, što je ona na kraju prihvatila, te došla u ugostiteljski objekat i sjela sa njim za sto.

- Za vrijeme razgovora sa ženom, naglo je ustao od stola, te pod bitnim utjecajem bolesti zavisnosti uzrokovane alkoholom, u stadiju na granici srednjeg i teškog pijanstva, sa koncentracijom alkohola u organizmu između 1,90 g/kg i 2,19 g/kg, sa umišljajem pokušao ubiti ženu - stoji u optužnici.

Glavendekić je, navodi se, iz džepa izvadio nož sa oštricom dužine sječiva od 20 centimetara, prišao ženi dok je sjedila, te joj nožem zadao dva uboda u zadnju stranu vrata.

Tada im je prišlo dvoje gostiju u kafani, Ž. M. i N. B., koji su sjedili za susjednim stolom, uhvatili su Glavendekića za ruku i oborili, te zadržali do dolaska policije. Uz optužnicu je predloženo da se Glavendekiću izrekne mjera obaveznog liječenja od zavisnosti, kao i obaveznog psihosocijalnog tretmana.