VEZANI TEKST - Orbanova savjetnica podnijela ostavku zbog njegovog nacističkog govora

- Odličje je dodijeljeno u znak zahvalnosti za promociju tradicionalnih kršćanskih vrijednosti, podrške Eparhiji budimskoj SPC i izuzetan osobni doprinos jačanju prijateljstva dvaju naroda - navodi se u saopćenju SPC-a, prenosi agencija Beta.

U savremenom svijetu suočenom s novim sistemima vrijednosti "koji se nerijetko agresivno globalno nameću kako bi se urušio svaki postojeći prirodni i civilizacijski poredak", mađarski premijer zalaže za "kršćanski sistem vrijednosti koji izvire iz Evanđelja", istakao je Porfirije dodavši da su to vrijednosti koje krase oba naroda, ali i dojučerašnju Evropu u cjelini.

VEZANI TEKST - Zašto je pobjeda desničara Orbana u Mađarskoj veći problem za BiH od ishoda izbora u Srbiji?

Orban, "samozvani branilac kršćanske Evrope", pak je kazao kako je u toku "bitka za dušu Evrope" koju nije moguće dobiti "bez pravoslavne braće".

- Želimo mir, a nalazimo se usred rata, a to je bitka za dušu Evrope koju ne možemo dobiti bez jedinstva katolika i naše pravoslavne braće - rekao je Orban.

Podsjetimo, Orban je desničar koji je u više navrata jasno i glasno podržavao postupke Milorada Dodika, a krajem prošle godine izjavio je da bi za Evropu bio sigurnosni problem da integriše državu sa "dva miliona muslimana".

- Definitivno treba da spriječimo ove sankcije Dodiku. Pogrešan stav, pogrešan ton i na obzoru se loše piše. Zapadni Balkan treba da bude integrisan u EU i mora im se pružiti pomoć - poručio je tada Orban.