open-navfaktor-logo
search
Čeka se odgovor
Organizator EXPO-a ponudio da snosi troškove pripreme programa predstavljanja bh. privrednika
Najveći svjetski sajam i prezentacija poduzetništva EXPO Dubai 2020 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima održat će se od 1. oktobra 2021. godine do 31. marta 2022. godine, ali još nije poznato da li će se bh. privrednici moći predstaviti na tom sajmu zbog činjenice da Vijeće ministara nije usvojilo troškovnik.
13.07.2021. u 14:17
get url
text
Expo-Dubaji

U međuvremenu, kako saznaje Fena, organizator EXPO-a 2020 ponudio je da snosi sve troškove pripreme i izrade programa šestomjesečnog predstavljanja bosanskohercegovačkih privrednika na tom prestižnom sajmu, međutim, Bosna i Hercegovina još uvijek nije osigurala preostala finansijska sredstva.

To podrazumijeva da bi organizator direktno sklopio ugovor i platio agenciji koja bi uradila taj posao te je nakon ove ponude preostalo da Vijeće ministara osigura manji iznos finansiranja. No, do sada niko nije dao formalan odgovor organizatoru da li se prihvata prijedlog kako bi mogle početi pripreme, koje već kasne.

Bosna i Hercegovina je suočena s opasnošću i da ugrozi odnos sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali i izgubi najmanje 1,5 miliona dolara ukoliko ne budu otklonjeni problemi koji prate ušešće BiH na EXPO-u 2020. u Dubaiju, rečeno je ranije iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Vijeće ministara BiH još nije usvojilo troškovnik za učešće, iako je to pitanje već dva puta bilo na dnevnom redu sjednice. Najskuplja stavka u preostalom dijelu finansiranja je upravo priprema i izrada kompletnog programa prezentacije i nastupa BiH.

Pored ove ponude da organizator finansira program nastupa i prezentacije privrede BiH, Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata ranije je dodijelila i u potpunosti opremila paviljon BiH u Dubaiju. 

Naredna sjednica Vijeća ministara BiH planirana je za četvrtak, 15. jula, ali na zvaničnoj web stranici još nije postavljen dnevni red iako je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac ranije izrazio nadu da bi to pitanje trebalo biti riješeno u ovoj sedmici.

Posljednji put ova tačka je skinuta sa dnevnog reda Vijeća ministara uz zaključak da će se čekati usvajanje budžeta BiH za ovu godinu. Budžet je prošle sedmice usvojen u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ali tek u prvom čitanju.

Također, imajući u vidu ova pitanja, Zastupnički dom inicijativom je zadužio Vijeće ministara da u roku od 30 dana dostavi kompletan izvještaj o učešću na sajmu EXPO 2020, uključujući utvrđivanje odgovornosti, daljnje aktivnosti i prijedlog za sanaciju štete.

Na toj najstarijoj svjetskoj izložbi, jednoj od najvećih do sada, učestvovat će 192 zemlje svijeta na 438 hektara površine, a prema procjenama organizatora sajam će, u toku šest mjeseci, posjetiti 25 miliona osoba.

Tema EXPO 2020 Dubai je "Povezivanje umova, kreiranje budućnosti" (Connecting Minds, Creating the Future) kojom se želi potaknuti globalna kreativnost i stvaranje novih partnerstava u cilju napretka i progresa, a na njoj će biti omogućen najveći susret poslovnih ljudi, razmjene iskustava, inovacija, savremene proizvodne tehnologije, menadžera i mladih poslovnih početnika u biznisu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.