Kalesija

Oružane snage BiH očistile od mina nove površine na Lisači

Objavljeno: 05.11.2019. u 19:52

Tokom deminiranja, bitno je napomenuti, da su Oružane snage BiH imale logističku pomoć Općine Kalesija i načelnika Seada Džafića koji je i najzaslužniji za procese deminiranja na području ove općine, kazao je Fikret Križevac, koordinator za deminiranje u Civilnoj zaštiti

Oružane snage Bosne i Hercegovine danas su civilnim vlastima Općine Kalesija predale na korištenje 59.716 kvadratnih metara očišćene površine od mina na lokalitetu Lisača.

- Prilikom deminiranja ovog lokaliteta korištena je metoda tehničko izviđanje, te su pronađena i uništena 64 minsko eksplozivna sredstva. Riječ je o jako teškom terenu, a deminiran je dio oko spomen-obilježja na Lisači koji je veoma važan, jer se bliži i godišnjica obilježavanja bitke te pobjede Armije RBiH na ovoj koti. Tokom deminiranja, bitno je napomenuti, da su Oružane snage BiH imale logističku pomoć Općine Kalesija i načelnika Seada Džafića koji je i najzaslužniji za procese deminiranja na području ove općine - kazao je Fikret Križevac, koordinator za deminiranje u Civilnoj zaštiti.

On je istakao da, pored ovog projekta, Oružane snage rade i na deminiranju Visa, a nastavak deminiranja na Lisači očekuje se naredne godine kada bi trebalo da se uključe i timovi Uprave Civilne zaštite FBiH.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije