Nedjelja, 14.08.2022.
FOTO: IVAN ŠEBALJ

OS BiH, policija i EUFOR pokazali vještine na Sarajevskom aerodromu

Vježba "Brzi odgovor 2018" održana je jutros 

Vojna vježba "Brzi odgovor 2018" započela je jučer ceremonijom postrojavanja jedinica u bazi Butmir, kojoj su prisustvovali ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i komandant EUFOR-a ALTHEA generalmajor Martin Dorfer.

Vježbu izvode Oružane snage BiH, organi za provođenje zakona i EUFOR, a riječ je godišnjoj planskoj vježbi koja je primarno orijentirana za uvježbavanje određenih radnji i procedura vezanih za operacije podrške miru i podršku stabilnom i sigurnom okruženju u BiH, a OSBiH ove godine učestvuju u vježbi sa oko 55 pripadnika, pješadije i jednom helikopterskom posadom.

Pendeš je istakla da će u Ministarstvu odbrane BiH iskoristiti ovu vježbu da unaprijede nivo interoperabilnosti jedinica Oružanih snaga BiH, kao i uvježbavanje operativnih procedura sa pripadnicima oružanih snaga iz država članica EU i država članica NATO-a. Zahvalila je svim pripadnicima EUFOR-a, a posebno generalu Dorferu, na uloženim naporima u organizaciji vježbe, kao i na pozivu pripadnicima Oružanih snaga BiH da rame uz rame sa svojim kolegama iz EUFOR-a i Ministarstva sigurnosti BiH učestvuju u njoj. 

General Dorfer je rekao da se, nakon uspješno provedene vježbe prošle godine, ove godine ponovo okupljaju bh. organi za provođenje zakona, OSBiH i EUFOR kako bi svi uvježbavali svoje planove za vanredne situacije, kao i sposobnosti da jedni drugima pruže podršku. 

- Vježbama "Brzi odgovor" provjeravaju se složeni mehanizmi za aktivaciju naših rezervnih snaga i njihova integracija sa snagama koje su raspoređene u području operacija. Činjenica da su sa nama na ovoj svečanosti i naše Rezervne snage iz Velike Britanije i Taktički rezervni bataljon iz sastava NATO snaga na Kosovu pokazuje da mehanizmi aktivacije i integracije funkcionišu - dodao je general Dorfer.

Pojasnio je da poslije vježbe austrijska četa ostaje u bazi Butmir da preuzme dužnost od mađarske čete, a četa iz Velike Britanije ostaje jedan kraći period zbog boljeg upoznavanja sa situacijom, i kombinove obuke sa OSBiH.

Vježba se održava od 3. do 7. septembra 2018. na lokacijama Međunarodni aerodrom Sarajevo, Pazarić, Kalinovik, Dubrave-Tuzla, Mrkonjić Grad, Brčko Distrikt.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh