Jednodnevna obustava rada pogađa aerodrome u Bremenu, Dortmundu, Frakfurtu, Hamburgu, Hanoveru, Minhenu, Štugartu i Lajpcigu.

Po najavi sindikata Verdi, štrajkuje sigurnosno osoblje za civilnu avijaciju i zemaljsko osoblje.

 Na frankfurtskom aerodromu, najvećem u zemlji, situacija je vrlo mirna, gotovo da nema putnika u holovima, a planirano je 12 letova danas u odnosu na 1.000 u normalno vrijeme, rekao je za France press Diter Huik, portparol operatora Fraporta.

Ne bi trebalo da bude letova do subote u jedan nakon ponoći, ni na minhenskom aerodromu, a to pogađa oko 700 polijetanja i slijetanja, rekla je Korina Born portparolka operatora tog aerodroma.

Štrajkom nisu pogodjeni hitni medicinski letovi, tehnički letovi ili drugi letovi za Minhensku sigurnosnu konferenciju koja se otvara danas.

Štrajk je organizovan s namjerom da se dovede do snažnih posljedica posebno na glavne unutrašnje letove, od kašnjenja do otkazivana, i do djelimičnog zaustavljanja saobraćaja, naveo je u srijedu njemački sindikat za usluge Verdi, organizator štrajka.

- Radnici zajedno vrše pritisak na svoje poslodavce zato što pregovori do sada ne daju nikakve rezultate - navela je Kristin Bele, potpredsjednica Verdija u saopćenju.

Verdi trenutno vodi strukovne pregovore za radnike u javnom sektoru, zemaljsko osoblje aerodroma i osoblje za vazdušnu sigurnost, tražeći bolje plaće da bi se nadoknadili gubici kupovne moći vezane za povećanu inflaciju.

- Inflacija, visoke cijene energenata i prehrambenih proizvoda dovode mnoge zaposlene u težak položaj - rekla je Bele.

Sindikat je organizovao sličan štrajk na aerodromu u Berlinu prošlog mjeseca kada je otkazano ili odloženo oko 300 letova.

Rekordna inflacija zabilježena posljednjih mjeseci u Njemačkoj sa vrhuncom od 10,4 posto u oktobru prošle godine, dodatno je otežala godišnje pregovore o plaćama u raznim sektorima aktivnosti zemlje, ponekad praćenih prekidima rada.

Tako su zaposleni u pošti od početka godine imali više dana štrajkova na poziv sindikata Verdi koji traži povišicu plaće od 15 odsto, prenosi Danas.rs.