Pravni zastupnik Ermin Gačanović je, na ročištu održanom po Špaginoj tužbi, kazao kako njegov klijent traži naknadu nematerijalne štete zbog neosnovanog hapšenja te određivanja pritvora, u kojem je Špago proveo 217 dana, prenosi Detektor.ba.

- Hapšenje i pritvor prouzrokovali su duševnu bol, patnju i strah, te povredu ugleda i časti, što je uslijedilo povezivanjem Špage s neosnovanom optužbom - rekao je Gačanović.

Pomoćnica pravobranioca BiH Safija Kreštalica kazala je kako se protive visini iznosa štete koja se traži u tužbenom zahtjevu.

- Traženi iznos izlazi iz okvira dosadašnje prakse Suda BiH, a ničim u tužbi ne opravdava postavljeni iznos - rekla je pomoćnica pravobranioca BiH.

Ovaj zahtjev Harisa Špage uslijedio je nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH 28. januara 2022. godine donijelo pravosnažnu presudu kojom su on, Edin Mehmedika, Rifet Berković i Asmir Mezetović oslobođeni optužbi za neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene iz BiH u zemlje Zapadne Evrope.

Mehmedika se, prema optužnici, teretio da je ostvario kontakt s osobama iz Njemačke, s kojima je dogovorio promet oružja, te je angažovao Špagu, koji je s Berkovićem dogovorio kupovinu oružja i vojne opreme koje su nabavili Berković i Mezetović.

Naredno ročište po Špaginom zahtjevu za naknadu štete je zakazano za 6. april.