open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Osuđeni na 33 godine zatvora zbog trgovine ljudima: Pogledajte snimak izricanja presude "kralju džeparoša" i ostalima
Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas presudu kojom je Elvisa Salčinovića, Tonija Hamidovića, Luku Hrustića, Kenana Frndića i Božidara Trišića proglasio krivima i osudio na ukupno 33 godine zatvora zbog međunarodne trgovine ljudima, pranja novca, davanja dara, te davanja i primanja mita, te ih osudio na ukupno 33 godine zatvora. 
26.12.2022. u 16:39
get url
text

Elvis Salčinović i Toni Hamidović proglašeni su krivim za međunarodnu trgovinu ljudima i pranje novca i obojica su dobili jedinstvene kazne u trajanju po 12 godina zatvora. Presudom su dužni vratiti nezakonito stečenu korist u iznosu od po 389.887 eura.

VEZANI TEKST - "Kralju džeparoša" Salčinoviću i njegovoj ekipi 33 godine zatvora za međunarodnu trgovinu ljudima

Optuženi Kenan Frndić za svoju ulogu u međunarodnoj trgovini ljudima i pranju novca dobio je jedinstvenu kaznu u trajanju od pet godina. Također mu je kao sporedna dosuđena novčana kazna u iznosu od 10.000 KM.

Luka Hrustić za krivična djela davanje dara ili drugih oblika koristi i davanje mita dobio je dvije godine zatvora, isto koliko i Božidar Trišić, uposlenik Općine Vlasenica koji je proglašen krivima za primanje mita. Osim zatvorske kazne, Trišić je osuđen i na sporednu kaznu od 5.000 KM.

Istom presudom Nedeljko Dakić oslobođen je krivnje za krivično djelo davanje mita. Kako je u obrazloženju naveo predsjedavajući Sudskog vijeća sudija Izo Tankić, činjenični opis u optužnici ne sadržava elemente krivičnog djela davanja mita, odnosno ne zna se kome je, kada i koliko dao novca.

Pogledajte snimak sa izricanja presudu koji je medijima dostavio Sud BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.