open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Osumnjičen za ubistvo djevojke: Avdić u sudnici sa "šljivom" na oku i bez komentara
Avdić, koji je prilikom uzimanja osnovnih podataka kazao da je grafički tehničar, oženjen i otac dvoje maloljetne djece, nezaposlen i neosuđivan,  na kraju ročišta je kratko kazao da se pridružuju onome što je iznio njegov advokat, te da nema ništa na to dodati
14.10.2019. u 17:04
get url
text

U Kantonalnom sudu u Sarajevu održano je ročište povodom prijedloga pritvora sarajevskog  Tužilaštva za određivanje pritvora 26-godišnjem Edvinu Avdiću sa Ilidže, osumnjičenim da je iz vatrenog oružja ubio djevojku Sumejju Dedović (25), sa kojom je bio u vezi. 

Ubistvo se dogodilo prekjučer, u ranim jutarnjim satima, ispred kafane "Kod Amidže" na pijaci Hecco na Stupu. 

Kantonalna tužiteljica Amra Mehmedić nije detaljno obrazlagala razloge zbog kojih traži da Avdić bude pritvoren, tek je kazala da Tužilaštvo u cijelosti ostaje kod pismenog prijedloga koji je dostavljen Sudu. 

Pritvor je Tužilaštvo zatražilo zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu i ponoviti krivično djelo, te zbog opasnosti od uznemirenja javnosti.

Ni Avdićev advokat Kadrija Kolić nije se posebno osvrtao na opći pritvorski razlog, odnosno osnovanu sumnju da je počinio ubistvo,  kazavši da će Sud "samim čitanjem prijedloga Tužilaštva uvidjeti da prezentirani dokazi ne nude dovoljan stepen indicija da je njegov branjenik počinio ovo krivično djelo". 

Kazao je da ne postoji bojazan od bjekstva, budući da je, kako je kazao, njegov branjenik državljanin BiH , neosuđivan, ne prolazi kroz kaznenu evidenciju kao lice sklono činjenju krivičnih djela, te da Tužilaštvo proizvoljno zaključuje da postoji bojazan od njegovog bjekstva.

S mjesta ubistva na Hecco pijaci     FOTO: INES LUČIĆ

Što se tiče opasnosti od utjecaja na svjedoke, Kolić je kazao da Tužilaštvo nije prezentovalo dokaze koji potvrđuju tezu da je bio prisutan veći broj osoba, imajući u vidu da se krivično djelo dogodilo u ranim jutarnjim satima, te da se "ne navodi ni da su policijski službenici dolaskom na lice mjesta zatekli bilo koje treće lice".

- Paušalan je zaključak da zbog visine zaprijećene kazne može doći do uznemiranja građana, kao i da postoji opasnost od ponavljanja krivičnog djela. Stoga, po stavu odbrane ne postoje posebni pritvorski razlozi - kazao je Kolić. 

Sam Avdić, koji je prilikom uzimanja osnovnih podataka kazao da je grafički tehničar, oženjen i otac dvoje maloljetne djece, nezaposlen i neosuđivan,  na kraju ročišta je kratko kazao da se pridružuju onome što je iznio njegov advokat, te da nema ništa na to dodati. 

U sudnici se pojavio sa modricom na oku, za koju nije poznato kad i gdje ju je zadobio, a fotoreporterima nije dozvolio da ga fotografišu. 

Sutkinja za prethodni postupak Indira Jahić odluku će donijeti u naredna 24 sata. 

Dženaza ubijenoj djevojci bit će klanjana sutra na mjesnom mezarju u selu Kolijevke kod Goražda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.