open-navfaktor-logo
search
Hapšen u akciji FUP-a
Otac imao odlučujuću ulogu: Osuđen pedofil iz Zavidovića, koji je od 10-godišnjakinje tražio intimne fotografije
Općinski sud u Zavidovićima izrekao je presudu kojom je 37-godišnjeg Enesa M. iz okoline Zavidovića proglasio krivim za krivično djelo iskorištavanje djeteta ili maloljetnika radi pedofilije.
08.12.2020. u 20:53
get url
text

Sud je, kako saznajemo, optuženom izrekao zatvorsku kaznu u trajanju od šest mjeseci.

Iako je za ovo krivično djelo predviđena kazna od najmanje godinu, Sud je optuženom izrekao kaznu ispod zakonskog minimuma, jer je na glavnom pretresu pred Sudom priznao krivično djelo.

Ovo gnusno krivično djelo osuđeni je počinio na štetu 10-godišnje djevojčice, koju je zvao na telefon, te joj slao poruke koje su u sebi sadržavale seksualnu konotaciju, a potom je od nje zahtijevao i navodio je da mu šalje svoje intimne fotografije.

Cijeli slučaj otkriven je pravovremenom reakcijom oca oštećene djevojčice, koji je, nakon što mu je dijete otkrilo da dobija pozive od nepoznate osobe, obratio pažnju na to što se događa i bio upoznat sa sadržajem koji je optuženi slao djevojčici.

Zahvaljujući pribranosti oca, krivično djelo je ostalo na pokušaju.

Otac djevojčice slučaj je prijavio nadležnim organima, te je pokrenuta istraga, a osumnjičenog su u njegovom selu opkolili i uhapsili specijalci FUP-a u aprilu prošle godine.

Kod njega je pronađen telefon sa kompromitujućim sadržajem, koji je prtotiv njega korišten na Sudu.

Otac oštećene djevojčice (identitet poznat Redakciji) kazao nam je da se nimalo nije dvoumio u vezi s tim šta treba uraditi, iako mu je cijela situacija pala jako teško.

- Mogao sam ja baciti karticu i kupiti djetetu novi broj, ali nisam želio da ostane na tome, jer sutra bi žrtva bilo nečije drugo dijete - kaže naš sagovornik.

Izuzetno je, kaže, važno da roditelji imaju otvoren odnos sa djecom i da im obavezno daju do znanja da sve što se dešava trebaju reći roditeljima.

- Da meni moje dijete nije reklo šta se dešava, ko zna u kojem pravcu bi to otišlo. Zato sam i želio da se ovo dovede do kraja, da se on uhapsi i osudi. Kazna možda nije velika, ali je poruka da to što radi nije u redu i da je grozno - kaže otac 10-godišnjakinje, koji svim roditeljima savjetuje da o ovim stvarima otvoreno razgovaraju sa svojom djecom.

Suđenje u ovom predmetu, zbog zaštite žrtve, održano je bez prisustva javnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.