Vlada KS

Otklonjene prepreke za nabavku inzulina

Objavljeno: 02.10.2018. u 15:19

Ovim zaključkom otklonjena je prepreka za nabavku inzulina, ali i svih ostalih lijekova, navodi se u saopćenju Vlade KS

Sa sjednice Vlade KS u Općini Novo Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjem nastavku sjednice, koju je održala u Općini Novo Sarajevo, donijela Zaključak kojim se obustavlja primjena softverskog ograničenja za upotrebu lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog osiguranja djeci do navršene 18. godine života, a za inzulinske preparate do navršene 26. godine.

Podsjećamo da je Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo od 2016. godine uveo softversko ograničenje prekomjerne upotrebe lijekova pod nazivom "Vremenski dostatna terapija“, a sve u cilju njihove pravilne upotrebe u količinama koje su potrebne pacijentima.

Ova funkcija omogućavala je dovoljnu količinu lijekova svakom pacijentu, odnosno sprečavala prekomjernu upotrebu lijekova i stvaranje nepotrebnih zaliha, osim kod djece korisnika inzulinskih pumpi koje su znale lučiti veće količine jedinica inzulina od propisane.

Ovim zaključkom otklonjena je prepreka za nabavku inzulina, ali i svih ostalih lijekova, navodi se u saopćenju Vlade KS.

 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije