open-navfaktor-logo
search
Pripadnik Wagnera
Otkriven identitet ruskog plaćenika koji je učestvovao u brutalnom ubistvu Sirijca
Wagner je privatna kompanija koju je osnovao Jevgenij Prigožin, blizak prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina
23.11.2019. u 16:05
get url
text
Ruski plaćenici ubili Sirijca
Ruski plaćenici ubili Sirijca

Muškarac koji je snimao mučenje i odsijecanje glave sirijskog zatvorenika identificiran je kao član ruske privatne vojne kompanije Wagner, koja je povezana s Kremljom.

Smatra se da su snimci nastali u naftnom polju zapadno od Palmire u Siriji 2017. godine. Isječak videa prvi put se pojavio nedugo nakon događaja, ali je puna verzija koja prikazuje razmjere mučenja objavljena tek prošle sedmice.

Na snimku se može vidjeti muškarac kako leži na zemlji, okružen grupom od četiri čovjeka. Nesretnom muškarcu su slomili noge čekićem, prije nego što su mu smrskali grudi, odrubili glavu i odsjekli ruku. Zatim su vezali leš i zapalili ga.

Žrtva je identificirana kao Mohammed Taha Ismail al-Abdullah, sirijski državljanin koji je optužen da je napustio jedinicu koja je lojalna predsjedniku zemlje.

Od tada ruske medijske kuće tvrde da su uspješno koristile softver za prepoznavanje lica kako bi identificirali jednog od uključenih vojnika.

List "Novaya Gazeta" navodi da je jedan od muškaraca, identificiran kao Stanislav D, bio poznat kao pripadnik Wagnerovih jedinica, ruske privatne vojske u Siriji. Radi se o bivšem policajcu iz Stavropolske regije na jugu Rusije, koji se pridružio Wagneru 2016. godine radi „zaštite interesa zemlje u inozemstvu“.

List nije objavio puno prezime vojnika, kako bi se njegova porodica zaštitila od mogućih posljedica.

Međutim, press sekretar Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kako zvanična Moskva „nema nikakve informacije i nikakve odnose s tim ljudima“.

Wagner je privatna kompanija koju je osnovao Jevgenij Prigožin, blizak prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Njeni su se plaćenici borili i u Ukrajini i Centralnoafričkoj Republici, a smatra se da su aktivni i u Libiji, Sudanu i Mozambiku.

Grupa "Wagner" u svom sastavu ima i "srpsku jedinicu", koju je predvodio Davor Savičić, državljanin BiH koji je bio član i Srpske dobrovoljačke garde, odnosno "Arkanovih tigrova" te JSO-a.

Savičić je poznat i pod nadimkom Elvis. Prema dostupnim podacima, povrijeđen je u sukobima u ukrajinskoj regiji Lugansk, a zabilježeno je, navodno, njegovo učešće i na sirijskom ratištu. Ukrajinska obavještajna služba je u decembru 2017. godine objavila potjernicu za šest srpskih boraca. Radi se o Aleksandru Milovanoviću (26), rodom iz Valjeva, Draganu Mirkoviću (50) iz Šapca, Dušku Lukiću (39) iz Tuzle (BiH), Zoranu Paviću (27) iz Valjeva, Nedi Stojanoviću (45) iz Doboja (BiH) te Davor Savičić (38) iz Banovića (BiH). Ukupno je, prema podacima ukrajinskih vlasti, u toj zemlji na strani proruskih snaga ratovalo oko 300 srpskih vojnika.

Ime Davora Savičića se spominje u kontekstu eksplozije u crnogorskom mjestu Berane 2001. godine, u kojoj je poginulo šest osoba. Savičić je prvostepenom presudom osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu, ali je u drugostepenom postupku oslobođen krivice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.