Njena pojedinačna ćelija nalik je na niti, a naraste do dva centimetra. Dugačka je kao kikiriki i 5.000 puta je veća od mnogih drugih mikroba.

Ovaj div ima ogroman genom koji ne lebdi slobodno unutar ćelije kao u drugim bakterijama, već je uvučen u membranu, što je inovacija karakteristična za mnogo složenije ćelije, poput onih u ljudskom tijelu, piše časopis Science.

Bakterija je predstavljena u preprintu objavljenom na internetu prošle sedmice i zaprepastila je neke istraživače koji su pregledali njene karakteristike.

- Kada je riječ o bakterijama, nikad ne kažem nikad, ali ova sigurno pomjera ono što smo mislili da je gornja granica (veličine) za deset puta - kazala je Verena Carvalho, mikrobiologinja sa Univerziteta Massachusetts.

Ovo otkriće je "fantastično i otvara oči", dodaje Viktor Nizet, naučnik sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu, koji proučava zarazne bolesti.

Osim nepredviđenih ideja o tome koliko veliki – i sofisticirani – mikrobi mogu postati, ova bakterija bi "mogla biti karika koja nedostaje u evoluciji složenih ćelija", kaže Kazuhiro Takemoto, računski biolog na Kjušu institutu za tehnologiju.