Riba, koja nosi naučni naziv Cirrhilabrus finifenmaa, pronađena je da živi na dubinama od 40 do 70 metara ispod površine okeana.

Ime odaje zadivljujuće ružičaste nijanse ribe, kao i ružičastu ružu, nacionalni cvijet Maldiva. "Finifenmaa" znači "ruža" na lokalnom jeziku divehi, piše CNN.

Studija koja opisuje ribu objavljena je u utorak u časopisu ZooKeys.

- Oduvijek su strani naučnici opisivali vrste pronađene na Maldivima bez mnogo učešća lokalnih naučnika, čak i one koje su endemske za Maldive - rekao je koautor studije Najeeb, biolog na Maldivskom institutu za istraživanje mora, u izjavi.

- Ovaj put je drugačije i biti dio nečega po prvi put je bilo zaista uzbudljivo, posebno imati priliku raditi zajedno s vrhunskim ihtiolozima na tako elegantnoj i lijepoj vrsti - dodao je.

Riba ima historiju pogrešnog identiteta. Istraživači su je prvi put pronašli 1990-ih, ali su mislili da se radi o odrasloj ribi koja pripada Cirrhilabrus rubrisquamis, ili crvenom baršunastom vilinskom grbu.

Otkrivanje da su finifenmaa i rubrisquamis bile dvije odvojene vrste može pomoći naučnicima da razumiju raspon ovih riba, što postaje posebno važno kada se pokušavaju zaštititi.

- Ono što smo ranije mislili da je jedna široko rasprostranjena vrsta ribe, zapravo su dvije različite vrste, svaka s potencijalno mnogo ograničenijom distribucijom - rekao je glavni autor Yi-Kai Tea, student doktorskog studija Univerziteta u Sidneju.

Ime je možda novo, ali vila prekrivena ružama već je meta akvarijumskog hobija.

- Iako je vrsta prilično bogata i stoga trenutno nije izložena velikom riziku od prekomjerne eksploatacije, još uvijek je uznemirujuće kada se riba već komercijalizira prije nego što uopće dobije znanstveno ime - istakao je viši autor studije Luiz Rocha, kustos ihtiologije Kalifornijske akademije nauka.

Grebeni u takozvanoj zoni sumraka na Maldivima mogu biti 50 do 150 metara ispod površine okeana i pružaju jedinstveno okruženje za ribe poput vilinskih grla.

- To je zaista drugačije okruženje: tamnije je (jer voda funkcioniše kao filter koji apsorbuje svetlost, pa što dublje idete, postaje tamnije) i hladnije - rekao je Rocha.

Kazao je i da se nadaju da će prikupiti još nekoliko primjeraka ostalih osam novih vrsta koje su nedavno pronašli.