open-navfaktor-logo
search
Pred prodaju
Otkrivena skrivena kompozicija ispod Botticellijeve slike od 40 miliona dolara
Slika Sandra Botticellija "Čovjek tuge", koja prikazuje Hrista i koja bi trebala biti na aukciji 27. januara, za 40 miliona dolara, tek treba da se detaljno prouči, jer je u privatnim rukama od 19. vijeka.
13.01.2022. u 21:13
get url
text

Ali tehnička analiza koju je aukcijska kuća Sotheby's poduzela u pripremi za prodaju već je otkrila nešto neočekivano: intrigantnu sliku Madone s Djetetom, zakopanu ispod slojeva boje.

Chris Apostle, viši potpredsjednik u Sotheby'su u New Yorku, vjeruje da se radi o napuštenoj kompoziciji "Madone nježnosti" (vrsta izvedena iz Grčke ikone), na kojima Bogorodica intimno ljulja glavu bebe Hrista uz svoju, obraz uz obraz. Crte lica, posebno nos, oči i usta koja se smiju, za koje on kaže da pripadaju djetetu Hristu, veoma su vidljive na infracrvenoj slici, ako se okrene naopačke, piše CNN.

Ova glava zauzima prostor ispod prsa "Čovjeka tuge", dok ono što se čini kao oko i obrva, koji pripadaju ženskoj glavi, vire iz područja blizu Hristove desne ruke, prema Sotheby'su.

Također postoje dokazi da je u donjem dijelu figure bilo malo bijelog podslikavanja, moguće u kadmijumu. Ostali vidljivi dijelovi napuštene kompozicije su ono što liči na nabore plašta, sa ukrasnim trakama oko ramena i dijela rukava, a uočava se i debela ruka djeteta.

Dakle, da li je neobično pronaći takav donji crtež? Apostle kaže da je na ovakvu vrstu stvari već nailazio.

- Pano je bila vrijedna roba u renesansi - objasnio je. I tako, čini se, Botticelli je uzeo ploču, okrenuo je na drugu stranu i odlučio da je iskoristi za izvanrednu kompoziciju. Novo djelo je okvirno datirano oko 1500. godine, kada su predviđanja apokalipse i nade u lični spas dostigle određeni nivo intenziteta.

Sandro Botticellijeva slika

(FOTO: Sotheby's)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.