EK izabrala

Ova dva grada su "Evropske prijestolnice kulture" 2019. godine

Objavljeno: 04.01.2019. u 11:45

Gradovi se biraju na temelju kulturnog programa koji mora imati istaknutu evropsku dimenziju, poticati sudjelovanje i aktivno uključivanje građana te pridonositi dugoročnom razvoju grada i njegove okolice

Matera, grad na jugu Italije

Bugarski Plovdiv i italijanska Matera na godinu dana preuzimaju titulu evropskih prijestolnica kulture 2019, objavila je Evropska komisija.

- Inicijativa evropskih prijestolnica kulture stvara zajedništvo i ističe ulogu kulture u izgradnji evropskog identiteta. Oba će grada pridonijeti trajnosti uspjeha prošlogodišnje evropske godine kulturne baštine, koji je pokazao kako kultura mijenja naše gradove i regije nabolje. Plovdivu i Materi želim puno uspjeha u idućoj godini - rekao je evropski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics.

Plovdiv je prvi bugarski grad kojem je dodijeljena titula evropske prijestolnice kulture. Program će, pod sloganom "Zajedno", tokom 2019. cijeloj regiji otvoriti nove prilike i istaknuti grad na međunarodnoj sceni.

Organizira se više od 300 projekata, koji će se izvoditi ne samo u Plovdivu nego i u južnoj središnjoj regiji Bugarske i u Varni, Sofiji i Velikom Tarnovu.

Plovdiv u Bugarskoj

Pod sloganom "Otvorena budućnost" program Matere fokusira se na socijalnu i kulturnu uključivost i inovativnost kroz suradnju.

Program Evropska prijestolnica kulture utemeljen je 1985. na prijedlog grčke ministrice kulture Meline Mercouri i od svog je nastanka prerastao u jednu od najistaknutijih kulturnih inicijativa u Europi.

Od tada je Evropskom prijestolnicom kulture imenovano više od 40 gradova.

Gradovi se biraju na temelju kulturnog programa koji mora imati istaknutu evropsku dimenziju, poticati sudjelovanje i aktivno uključivanje građana te pridonositi dugoročnom razvoju grada i njegove okolice.

Preuzimanje titule evropske prijestolnice kulture ujedno je izvrsna prilika gradovima da kroz kulturu promijene svoj imidž, postanu vidljiviji na karti svijeta, privuku više turista i preispitaju svoje razvojne planove.

Titula ima dugoročan učinak na kulturnu, ali i na društvenu i privrednu sferu u gradu i u okolici.

Evropske prijestolnice kulture 2018. bili su Valletta na Malti i Leeuwarden u Holandiji. 

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije