open-navfaktor-logo
search
Bidenov govor
Ovako je izgledalo pobjedničko slavlje: "Bit ću predsjednik koji ujedinjuje, a ne dijeli ljude"
Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden obećao je da će biti predsjednik koji ujedinjuje, a ne dijeli ljude, javlja Anadolu Agency (AA).
08.11.2020. u 10:03
get url
text

Biden je pobjednički govor održao u Wilmingtonu u saveznoj državi Delawareu, a s njim na bini bila je i izabrana nova potpredsjednica SAD-a Kamala Harris.

Ističući kako je ponosam na podršku koju je dobio od birača u SAD-u, Biden je kazao da će kao predsjednik voditi Sjedinjene Američke Države u cjelosti i da neće na savezne države gledati na osnovu toga kome su dale glas na proteklim predsjedničkim izborima.

- Razumijem razočarenje onih koji su glasali za predsjednika Trumpa. I ja sam dva puta gubio izbore, ali dajmo jedni drugima šansu. Vrijeme je za napuštanje tvrde retorike, za smirivanje tenzija i međusobnog slušanja. Moramo prestati da se prema rivalima odnosima kao prema neprijateljima - poručio je Biden.

Biden je također kazao da je vrijeme da se SAD počne oporavljati, boriti protiv pandemije COVID-19, boriti protiv korijena sistematskog rasizma i boriti protiv klimatskih promjena. Najavio je da će 20. januara naredne godine formirati tijelo u kojem će stručnjaci raditi na provedbi plana borbe protiv koronavirusa.

Novoizabrana potpredsjednica SAD-a Kamala Harris je izjavila da je SAD na izborima izabrao ujedinjenje, istinu i stručnost i da se bolja budućnost može graditi u zaedništvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.