open-navfaktor-logo
search
László Trócsányi
"Ovo je provokacija": Čovjek zadužen i za evropski put BiH omražen u Briselu, mogao bi dobiti "odbijenicu"
On je "arhitekta" mađarskog pravosudnog sistema, koji je žestoko kritikovan unutar EU-a zbog ograničavanja ovlasti pravosuđa
10.09.2019. u 13:15
get url
text
László Trócsányi i Viktor Orban

Mađar László Trócsányi (Laslo Tročanji) bi trebao biti novi komesar za proširenje Evropske unije (EU), a na toj će poziciji zamijeniti dosadašnjeg komesara Johannesa Hahna.

Njega je za novi sastav Evropske komisije, kojeg je danas predstavila predsjednica Ursula von der Leyen, predložio mađarski premijer Viktor Orban. Trócsányi, za kojeg The Guardian piše da je "izvršitelj Orbanove volje", obnašao je dužnost mađarskog ministra pravde od 2014. godine pa do izbora u Evropski parlament u maju ove godine.

On je "arhitekta" mađarskog pravosudnog sistema, koji je žestoko kritikovan unutar EU-a zbog ograničavanja ovlasti pravosuđa. On je uveo niz zakona koji su pokrenuli pravne sukobe sa Evropskom komisijom, čiji je dio danas postao. Nadgledao je zakone koji kriminaliziraju nevladine organizacije za pomoć izbjeglicama i postavljanje mađarskih kontejnerskih kampova za azilante, kao i mjere zbog kojih je Centralnoevropski univerzitet bio prisiljen napustiti Budimpeštu.

Trócsányi je rođen 6. marta 1956. godine, a pored ministarske pozicije, radio je kao advokat te je obnašao dužnosti sudije, diplomate i univerzitetskog profesora. Specijaliziran je za pitanja ustavnog prava, evropskog prava i komparativnog prava. Od 2000. do 2004. je bio ambasador Mađarske u Belgiji, a od 2010. do 2014. ambasador u Francuskoj. Također je bio dio Venecijanske komisije od 2005. do 2013. godine te sudija Ustavnog suda Mađarske od 2007. do 2010. godine. Na prošlim izborima za Evropski parlament je bio nosilac liste Fidesza.

Trocsanyijeva advokatska kompanija "Nagy & Trocsanyi" zastupa mađarsku vladu u gotovo svim pravnim sporovima sa EU-om.

Međutim, njegov izbor na poziciju komesara za proširenje nije "gotova stvar", s obzirom na to da on i njegova politička opcija nisu najomiljeniji u Evropskom parlamentu. Holandska europarlamentarka Sophie in ’t Veld je njegovu nominaciju ocijenila kao "provokaciju".

- Iskreno, imajući u vidu iskustva ove vlade i ovog ministra, čini se potpuno hipotetičkim da će ikada proći osnovni test. Kako možemo nekoga ko ne poštuje ili ne priznaje ugovore postaviti na rukovodeću poziciju? Očekujem da mu neće biti lako u Parlamentu – kazala je ona za Guardian.

Njemačka socijaldemokratkinja Birgit Sippel je također izjavila da "nije sretna" sa mađarskim kandidatom.

S druge strane, mađarska desničarska stranka Fidesz pozdravlja odluku predsjednice Evropske komisije da u novi saziv uvrsti i njihovog kandidata. Oni taj potez ocjenjuju kao značajan napredak jer su "promigrantske snage uložile sve napore da odbiju Trócsányijevu kandidaturu". Najavili su kako očekuju napade Socijalista, Liberala, Zelenih i "komunističkih grupa".

Novi saziv Evropske komisije će zvanično preuzeti svoje dužnosti tek nakon odobrenja Evropskog parlamenta, što će uslijediti nakon pojedinačnih saslušanja. Najčešće jedan ili dva komesara dobiju "odbijenicu" Evropskog parlamenta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.