Policija Borasa je u saopćenju navela da je odbijen Paludanov zahtjev kojim je tražio dozvolu za održavanje skupa u petak, 29. aprila.

VEZANI TEKST - Danski ekstremni desničar ponovo spalio primjerak Kur'ana, čuvalo ga 30 policajaca

- Rasmus Paludan slijedi retoriku kojom izaziva nered i haos. Vidjeli smo ranije kako su ljudi bili izloženi ozbiljnoj opasnosti, a pripadnici policije povrijeđeni. Nasilje nikako ne treba prihvatiti kao izraz nezadovoljstva Paludanom. Dužnost policije je da garantuje sigurnost - navodi se u saopćenju.

Paludan, koji ima dansko i švedsko državljanstvo, u raznim gradovima Danske od 2017. godine izaziva provokacije paljenjem Kur'ana.

Tokom ramazana, muslimanskog mjeseca posta, prošle godine, Paludan je također izazivao provokacije u prisustvu policije u blizini muslimanskih naselja i džamija.

Paludan je proteklih dana paljenjem primjeraka Kur'ana izazvao provokacije i u Stockholmu, glavnom gradu Švedske, te drugim švedskim gradovima, uključujući Malmo, Norkopin i Jonkoping.

Demonstranti, koji su tražili da švedske vlasti zaustave Paludana, napadali su policiju kamenicama te palili gume na putevima. U incidentima su povrijeđena 104 policajca i 14 demonstranata, a spaljivanjem je uništeno oko 20 policijskih vozila.