open-navfaktor-logo
search
Poziv investitorima
Ozvaničeno pokretanje Poslovnog udruženja Norveška - BiH
Pokretanje Poslovnog udruženja Norveška - Bosna i Hercegovina (NBBA) ozvaničeno je danas na ceremoniji u Sarajevu.
01.12.2020. u 15:37
get url
text

Ambasador Norveške u BiH Olav Reinertsen istakao je da su bilateralni odnosi dviju zemalja na visokom nivou, ali da je privredna saradnje ograničena, što je bio glavni razlog za osnivanje udruženja.

Dodao je da će NBBA omogućiti potencijalnim investitorima i poduzetnicima da se razvijaju na oba tržišta, te da razmatraju poslovne teme s donosiocima odluka.

- Za norveške investitore posebno interesantne u BiH mogu biti oblasti obnovljivih izvora energije, IT-a, turizma, te drvne i metalske industrije - izjavio je Reinertsen.

Premijer FBiH Fadil Novalić naveo je da će NBBA doprinijeti jačem povezivanju i saradnji privreda dviju zemalja, te da će u rukama nekog kao što je ambasador Reinertsen to polučiti velike rezultate.

Pojasnio je da je članstvo u udruženju otvoreno za sve organizacije i pojedince, a omogućit će investitorima i poduzetnicima bolju saradnju za brži razvoj.

- Podrška Norveške koju smo imali proteklih decenija ovim će biti dodatno pojačana - rekao je Novalić.

Ministar privrede i poduzetništva RS Vjekoslav Petričević kazao je da je u martu pokrenuta kampanja "Srpska - Republika mogućnosti" i zahvalio je ambasodru Reinertsenu na mogućnosti da podrži tu kampanju kako bi predstavili resurse i potencijale kojim raspolažu.

Ambasdor BiH u Norveškoj Nedim Makarević izjavio je da Bosna i Hercegovina sa svojim ukupnim resursima treba da se predstavlja Norveškoj, pogotovo kad je u pitanju ekonomija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.