open-navfaktor-logo
search
Ekonomska katastrofa
Pakistan okuplja muslimanske zemlje da pomognu Afganistanu
Pakistan će okupiti muslimanske zemlje da pomognu Afganistanu kako bi izbjegao ekonomsku i humanitarnu katastrofu, dok će insistirati kod talibanskih vladara susjedne države da ublaže svoju sliku u inostranstvu.
18.12.2021. u 17:05
get url
text

Nekoliko ministara vanjskih poslova 57-člane Organizacije islamske saradnje sastaje se u Islamabadu u nedjelju kako bi istražili načine pružanja pomoći Afganistanu, dok razmatraju tešku političku realnost za afganistansku vladu pod talibanskom vodstvom, saopćio je šef pakistanske diplomatije.

Sastanak OIC-a nije inicijativa koja predstavlja zvanično priznavanje talibanskog režima, istaknuo je pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mahmood Qureshi.

- Molimo vas, ne napuštajte Afganistan. Molimo vas da se angažirate. Ne govorimo o posebnoj grupi, govorimo o narodu Afganistana – naveo je u poruci za sutrašnji skup OIC-a.

Qureshi je kazao da će velike sile među kojima su Sjedinene Države, Rusija, Kina i Evropska unija - poslati svoje specijalne izaslanike za Afganistan na jednodnevni samit.

Afganistanski ministar vanjskih poslova koga su imenovali talibani, Amir Khan Muttaqi, također će prisustvovati konferenciji, prenosi AP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.