open-navfaktor-logo
search
"Vezan" za kolica
Palestincu hobi pomaže da prebrodi teške dane nakon ranjavanja
Izraelski vojnici nerijetko pucaju na civilno stanovništvo koje zahtijeva povratak na teritoriju s koje su prognani i ukidanje blokade Gaze uvedene 2006. godine
05.01.2020. u 11:12
get url
text

Jalal Ebu Deraz, Palestinac kojeg su izraelski vojnici upotrebom bojeve municije tokom demonstracija u Gazi "osudili" na invalidska kolica, nastoji samostalno proći proces rehabilitacije kako bi u sadašnjim uslovima živio što normalnije.

Tokom jednog od okupljanja u okviru Velikog marša za povratak 2018. godine, kojim su se Palestinci usprotivili okupaciji njihove teritorije i blokadi Pojasa Gaze, Ebu Deraz je ranjen u predjelu kičme nakon čega je ostao invalid.

Ovaj 39-godišnjak je paralizovan u donjem dijelu tijela, a kako je rekao novinaru Anadolu Agency (AA), teže od ranjavanja mu je palo to što ostatak života mora provesti "vezan" za invalidska kolica.

Podsjećajući da je ranije radio pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Palestine, u odjelu civilne zaštite, rekao je da je uz procenat invalidnosti od 70 posto bio nesposoban za svoj dotadašnji posao pa se okrenuo hobiju.

{$galerijaFotografija}

U svojoj kući u četvrti Beni Suheyla u Gazi dotadašnji hobi je preinačio u izvor zarade i sada izrađuje bodeže i mačeve.

- Ranije je to bio samo hobi, ali kada sam došao u stanje da sam onemogućen raditi i zarađivati, počeo sam silno slobodno vrijeme proizvoditi izrađujući mačeve i noževe. Posao koji radim sada nije lagan, fizički me umara, ali me psihički odmara i opušta, uz njega bar privremeno zaboravljam na tešku sudbinu - rekao je Ebu Deraz.

Svoje proizvode reklamira putem društvenih mreža ali ih izlaže i u dućanu svog amidže u Han Yunusu.

Neke od mačeva kao unikatne, kako je kazao, uspio je prodati i za 100 dolara.

Palestinci od 30. marta 2018. na granici s Izraelom svakog petka organiziraju mirne demonstracije nazvane “Veliki marš za povratak“.

Izraelski vojnici nerijetko pucaju na civilno stanovništvo koje zahtijeva povratak na teritoriju s koje su prognani i ukidanje blokade Gaze uvedene 2006.

Prema podacima Centra za ljudska prava al-Mizan od početka demonstracija do danas, u intervenciji izraelskih vojnika stradalo je više od 320 Palestinaca, a oko 18.500 je ranjeno.

Palestincu hobi pomaže da prebrodi teške dane
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.