open-navfaktor-logo
search
Odgovor na napade
Palestinske grupe pozivaju na čuvanje straže u Al-Aksi
Palestinske grupe pozvale su na čuvanje straže u džamiji Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalem), kao odgovor na napade izraelskih snaga.
10.04.2023. u 19:11
get url
text

Reakcije su stigle iz palestinskih grupa nakon što su izraelske snage ubile 15-godišnjeg palestinskog dječaka u okupiranom gradu Jerihonu na Zapadnoj obali. Hamas je pozvao Palestince da "budu u džamiji Al-Aksa, vrše itikaf i brane hram od stalnog napada Izraela".

U saopćenju, u kojem se hvali otpor Palestinaca u Jerihonu i izbjegličkom kampu Aqaba Jabr, navedeno je da su se redovi proširili u odbrani Al-Akse. I grupa Islamski džihad pohvalila je otpor Palestinaca.

- Izraelski napadi neće potkopati napredak našeg naroda na putu slobode - naveli su.

Iz palestinskog pokreta Ahrar naglašeno je da je "ubistvo palestinskog djeteta u Jerihonu dokaz ružnoće izraelskih zločina i da okupatorski Izrael ovim zločinima ne može slomiti volju palestinskog naroda".

Palestinski komiteti narodnog otpora također su izjavili da prolivena palestinska krv neće biti uzaludna, te pozvali na eskalaciju otpora i da "Izrael plati cijenu za svoje zločine".

Izraelske snage ubile su 15-godišnjeg Palestinca i ranile još dvije osobe u raciji u izbjegličkom kampu Akaba Jabr u gradu Jerihonu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Nakon što su izraelske snage upale u Al-Aksu i izbacile vjernike iz kompleksa džamije prošle sedmice, tenzije širom palestinske teritorije su porasle. Izraelske racije su bile povod raketnim napadima iz Pojasa Gaze i Libana na što su Izraelci odgovorili zračnim udarima.

Palestinci optužuju Izraelce za sistematsko judaiziranje istočnog Al-Qudsa, gdje je smještena Al-Aksa, treće najvažnije muslimansko sveto mjesto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.