open-navfaktor-logo
search
Nacionalna kampanja
Palestinske porodice vode kampanju da Izrael vrati tijela njihove djece
Prije oko 20 godina, Mohammad Nassar (62) izgubio je sina Shadija, koji je učestvovao u aktivnostima otpora protiv izraelske okupacije tokom druge palestinske intifade. Nassar je od tada u stalnoj borbi da preuzme Shadijevo tijelo od izraelskih vlasti.
14.08.2022. u 12:47
get url
text
get url
text

- Želim da ga sahranim dostojanstveno, želim da ima obilježen grob. Imam 62 godine i nisam prestao da se borim za ovo skoro 20 godina, u kontinuitetu - rekao je Nassar.

Od 2008. Nassar je glavna ličnost u Nacionalnoj kampanji za vraćanje tijela šehida.

Roditelji preminulih Palestinaca su pokrenuli kampanje i bore se da saznaju gdje se nalaze grobovi njihove djece.

- Naša zajednička sjećanja leže u svakom kutku ove kuće. Njegovo ime je u našim svakodnevnim razgovorima - rekao je Nassar.

Rekao je da se petoro njegovih unuka zovu Shadi, odajući počast njihovom ujaku koji se nije vratio kući.

Izraelske vlasti su od 2015. uzele čak 102 tijela, prema Hussienu Shejaeahu, koordinatoru kampanje.

Osmero su palestinski zatvorenici koji su umrli u zatvorima, ali su izraelske vlasti odbile da ih vrate njihovim porodicama. Na listi je desetero djece i tri žene.

Dokumenti Jerusalimskog centra za pravnu pomoć i ljudska prava (JALIC), koji je započeo nacionalnu kampanju, pokazuju da se na grobljima nalaze grobovi s brojevima, koji zamjenjuju njihova imena.

Zadržavanje palestinskih tijela predstavlja politiku kolektivnog kažnjavanja koja je zabranjena Haškim propisima Četvrte Ženevske konvencije.

Izraelska politika neograničenog držanja tijela Palestinaca kao moneta za pregovaranje donosi ogromnu štetu i bol ožalošćenim porodicama koje traže tijela članova porodica da ih dostojanstveno ukopaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.