open-navfaktor-logo
search
Detalji akcije SIPA-e
"Pali" u rutinskoj kontroli u Olovu: U gepeku "foxa" vozili bombe, povezivani s napadom u Bugojnu
Pripadnici SIPA-e, u saradnji sa MUP-om Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona, uhapsili su tri osobe na području Olova i Kladnja, potvrđeno nam je iz te policijske agencije.
21.01.2021. u 15:50
get url
text

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva, na meti su osobe koje se sumnjiče da su planirale krijumčarenje oružja i eksploziva iz BiH ka zemljama EU.

VEZANI TEKST - Akcija SIPA-e u KS, TK i ZDK: U toku pretresi i hapšenja, nađena veća količina oružja i eksploziva

Svemu je, kako saznajemo od naših izvora u policiji, prethodila rutinska kontrola vozila u Olovu.

Naime, pripadnici MUP-a ZDK su u utorak u ovom gradiću zaustavili automobil "vw fox", kojim je upravljao muškarac nastanjen na području općine Ilidža. Sa njim u je u vozilu bila još jedna osoba, a koja se ranije dovodila u vezu pripadnicima grupe koja je izvela teroristički napad u Bugojnu 2010. godine.

Pregledom vozila, pronađena je veća količina oružja i municije, između ostalog zolja, kumulativna mina, puška...

U trenutku zaustavljanja kretali su se iz Tuzle ka Sarajevu.

Nakon što je o svemu obaviješteno Tužilaštvo ZDK, u sve se uključilo i državno Tužilaštvo koje je angažovalo pripadnike SIPA-e.

Portparol SIPA-e Luka Miladinović potvrdio je  za Faktor da su na području tri kantona obavljeni pretresi na četiri lokacije, te je tom prilikom pronađena i oduzeta veća količina oružja i eksplozivnih naprava. 

Uhapšeni se sumnjiče za krivično djelo iz člana 193 KZ-a BiH, odnosno neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene.

- Pretresom lica, pokretnih i nepokretnih stvari pronađeni su i privremeno oduzeti lovački karabin sa optičkim nišanom, kumulativna ručna bomba, šest ručnih bombi M75, ručni raketni bacač, tzv. zolja, te municija - kazao je Miladinović.

Dodao je da su osumnjičeni, nakon krim-obrade u SIPA-i, predati u dalju nadležnost Tužilaštva BiH. 

- U okviru istražnih i operativnih aktivnosti, prikupljene su informacije i dokazi da su osobe koje su se ranije dovodile u vezu sa radikaliziranim osobama, pribavile određenu količinu oružja i eksploziva, čija nabava i držanje građanima uopće nije dozvoljena, sa namjerom da sredstva prokrijumčare u zemlje Europske unije, gdje bi bila korištena za izvršenje kriminogenih aktivnosti - saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.