open-navfaktor-logo
search
Zlostavljanje
Papa Franjo proglasio nasilje u porodici "skoro sotonskim"
Papa Franjo proglasio je nasilje u porodici "skoro sotonskim" tokom jednog od najsnažnijih govora kojima je osudio takve postupke.
20.12.2021. u 13:16
get url
text

- Problem je u tome što je, za mene, to skoro satanistički jer pogađa osobu koja se ne može odbraniti, koja može samo "pokušati" da blokira udarce. To je ponižavajuće, veoma ponižavajuće - istakao je papa Franjo.

On je taj komentar dao tokom programa emitiranog u nedjelju navečer na italijanskoj mreži TG5 u kojem je razgovarao sa tri žene i muškarcem, koji su imali "tešku" prošlost, piše Daily Mail.

- Broj žena koje su udarane i zlostavljane u svojim domovima, čak i od svojih muževa, je veoma veliki - kazao je odgovarajući na pitanje žene po imenu Giovanna, žrtve porodičnog nasilja.

Giovanna je rekla da je pobjegla od porodičnog nasilja, te brinula o četvero djece.

Otkako je prije skoro dvije godine počela pandemija koronavirusa, papa se nekoliko puta izjasnio protiv nasilja u porodici koje se povećalo u mnogim zemljama kada su mjere izolacije mnoge žene ostavile zarovljene sa svojim nasilnicima.

Policijski podaci objavljeni prošlog mjeseca pokazuju da se u Italiji svaki dan dogodi oko 90 slučajeva nasilja nad šenama, te da se u 62 posto slučajeva radi o nasilju u porodici.

Papa je kazao da žene koje su bile udarane i zlostavljane nisu izgubile dostojanstvo.

- Vidim dostojanstvo u tebi, jer da ga nemaš, ne bi bila ovdje - kazao je papa Giovanni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.