Petogodišnji dječak Rayan iz Maroka, koji je prije pet dana pao u bunar dubok 32 metra, izvučen je u subotu, no izgubio je životnu bitku nakon što je prebačen u bolnicu.

Franjo je izrazio zahvalnost marokanskom narodu dok je pozdravljao javnost na Trgu Svetog Petra. Pohvalio je ljude što su "uložili sve" u pokušaju spašavanja djeteta.

Kraljevska palata Maroka saopćila je u subotu uveče, ubrzo nakon što je dječak izvučen iz bunara, da je preminuo.

Papa Franjo je rekao da je, usred loših vijesti iz svijeta, "prelijepo" kako su se ljudi Maroka okupili za Rayana u operaciji spašavanja koja je privukla pažnju cijelog svijeta.

- Navikli smo da vidimo, čitamo u medijima, toliko ružnih stvari, ružnih vijesti, nesreća, ubistava. Ali bilo je "prelijepo" kako se u Maroku cijeli narod ujedinio kako bi spasili Rayana - rekao je Papa.

Rayan je u utorak navečer pao u bunar koji se nalazi ispred njegove kuće u selu Ighran u sjevernoj marokanskoj provinciji Chefchaouen. Pet dana je bio zarobljen u rupi preuskoj da bi spasioci mogli sigurno doći do njega. Zbog toga su pokrenuti radovi na horizontalnom iskopavanju.

U spašavanju je učestvovao veliki broj pripadnika spasilačkih služba, a čitav proces pratili su mediji iz svih dijelova svijeta.

Kralj Maroka Muhamed VI izrazio je saučešće porodici dječaka.