open-navfaktor-logo
search
Strah od katastrofe
Pelosi upozorava: Nestabilnom Trumpu ograničiti pristup nuklearnim kodovima
Predsjednica Zastupničkog doma Sjedinjenih Američkih Država Nancy Pelosi kazala je u petak kako je razgovarala s vojnim vrhom o ograničenju pristupa odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa nuklearnim kodovima, javlja Anadolu Agency (AA).
08.01.2021. u 19:20
get url
text

- Jutros sam razgovarala s načelnikom Združenog generalštaba američke vojske Markom Milleyem kako bismo raspravili o mogućim mjerama za sprečavanje nestabilnog predsjednika da pokrene vojna neprijateljstva ili pristupi kodovima za lansiranje i naredi nuklearni napad - napisala je Pelosi u pismu kolegama koje se pojavilo na društvenim mrežama.

Upozorila je kako je situacija izuzetno opasna.

- Moramo učiniti sve što možemo da zaštitimo američki narod od njegovog neuravnoteženog napada na našu zemlju i našu demokratiju - dodala je ona.

Nije poznato kako je Milley odgovorio tokom razgovora.

Pet ljudi, među njima i pripadnik policije Kapitola, smrtno je stradalo tokom nereda kada su pristalice odlazećeg predsjednika Trumpa upale u Kongres u srijedu.

Trump je samo nekoliko sati prije nego što je Kapitol okupiran, kazao svojim pristalicama da nikako neće priznati poraz te nastavio iznositi tvrdnje kako je došlo do krađe na predsjedničkim izborima održanim 3. novembra 2020. godine, na kojima je pobijedio Joe Biden koji je osvojio sedam miliona glasova više.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.