Pendarovski je rekao da je uprkos izuzetno lošoj situaciji u Španiji, koja spada među zemlje sa visokim rizikom od globalne pandemije koronavirusa, sjednica parlamenta te zemlje zakazana za 17. mart, na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti ratifikacija protokola o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO savezu. 

Španija je posljednja članica NATO-a koja još nije ratificirala protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije u NATO, a razlog prolongiranja ove odluke bili su parlamentarni izbori i neformiranje većine u španskom parlamentu.

- Naše informacije, moje informacije dobivene službenim kanalima, pokazuju da će obje države, sjeverna Makedonija i Albanija, dobiti "zeleno svjetlo" (za početka pristupnih pregovora s EU-om, op.a.) 26. marta. Ali, opet, to ostavljamo nekim našim prijateljima i partnerima iz EU-a da u ponedjeljak dođu u Skoplje, da to detaljno razjasnimo - rekao je Pendarovski.

Nakon protivljenja Francuske, Evropsko vijeće na oktobarskom samitu nije utvrdilo datum početka pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom.