open-navfaktor-logo
search
Nastavljena ofanziva
Plaše se nuklearnog napada: U Kijevu počela distribucija tableta joda, dok vojska napreduje na jugu i istoku
U evakuacijskim centrima u Kijevu distribuiraju se tablete joda radi eventualnog nuklearnog udara na glavni grad, objavilo je gradsko vijeće, javlja britanski Telegraph.
04.10.2022. u 21:33
get url
text

Gradske vlasti su u saopćenju rekle da će tablete biti podijeljene stanovnicima područja potencijalno obuhvaćenih nuklearnim zračenjem.

Tablete s kalijevim jodom mogu pomoći u blokiranju apsorpcije štetnog zračenja ako se uzmu neposredno prije ili neposredno nakon izlaganja nuklearnom zračenju.

Ukrajina se odlučila na ovaj korak nakon što je Kremlj u utorak poručio da "ne želi učestvovati u nuklearnoj retorici koju je Zapad proširio",nakon medijskog izvještavanja da je Rusija pokazala spremnost da upotrijebi nuklearno oružje u sukobu s Ukrajinom.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će "upotrijebiti sva sredstva koja su mu na raspolaganju" da dobije rat.

Ta izjava je došla u trenutku kada su se ruske kopnene snage povlačile pred ukrajinskim protunapadom kod grada Limana.

Ukrajinske snage probile su rusku odbranu na jugu zemlje i proširile svoju brzu ofanzivu na istoku, zauzevši tako još više teritorija u oblastima koje je pripojila Moskva, što predstavlja direktnu prijetnju snabdijevanju ruskih trupa, rekao je danas Zelenski u obraćanju medijima, prenosi AP.

Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik, rekao je da je vojska njegove zemlje vratila gradove koje je zauzela ruska vojska u brojnim područjima, ne iznoseći detalje.

- Nekoliko gradskih sredina oslobođenno je u određenom broju regija. Teške borbe se vode na nekoliko frontova - rekao je Zelenski u svom video obraćanju danas popodne.

Ostvarujući svoj najveći proboj na jugu od početka rata, ukrajinske snage su u ponedjeljak ponovo zauzele nekoliko sela u napredovanju duž strateške rijeke Dnjepar, rekli su ukrajinski zvaničnici, ali i lokalni upravitelj kojeg je postavila Rusija u toj oblasti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.