Ponedjeljak, 02.10.2023.
FOTO: AA

Plava džamija otvorila vrata za vjernike nakon petogodišnje restauracije

Čuvena Sultanahmetova džamija, poznata kao Plava džamija, ponovo je otvorena u petak, 21. aprila, nakon pet godina restauracije.

Prisustvujući ceremoniji otvaranja džamije, prvog dana Ramazanskog bajrama, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan opisao ju je kao "jednu od najvažnijih simbola Istanbula".

U intervjuu za Anadoliju, Hayrullah Celebi, regionalni menadžer Generalne direkcije fondacija, rekao je da direkcija slijedi princip da džamije koje se obnavljaju budu otvorene za molitve i posjete.

Celebi je rekao da je Plava džamija, pored kratkog zatvaranja od pet mjeseci u proteklih pet godina, ostala u funkciji, iako ograničenog kapaciteta.

Restauracija Sultanahmetove džamija u Istanbulu, jedna od najopsežnijih u 400 godina njenog postojanja, počela je 2018. godine.

Sultanahmetova džamija, koja je jedina džamija u osmanskoj arhitekturi sa šest munara, neizostavan je dio fotografija i razglednica Istanbula. Zbog plave boje koja preovladava na pločicama i natpisima poznata je i pod nazivom Plava džamija, a izgrađena je 1616. godine po naredbi osmanskog sultana Ahmeda I.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh