open-navfaktor-logo
search
Vlada stabilna
Plenković: Nema prijevremenih izbora, hapšenje ministra Horvata je pretjeran čin
Na vanrednoj konferenciji za medije u Banskim dvorima u Zagrebu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković ocijenio je hapšenje ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata, koji je bio na dužnosti, prenaglim i neuobičajenim potezom Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) te je poručio kako Vlada ostaje stabilna.
19.02.2022. u 14:07
get url
text

Događaji vezani uz navodno nezakonitu dodjelu poticaja zbog kojih je uhapšen aktuelni ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Horvat sežu u period dodjele poticaja iz 2018. godine, kada je Horvat bio ministar privrede u prvoj Vladi Andreja Plenkovića. Riječ je o programu dodjele poticaja poduzetnicima u okviru programa koji se odnosi na nacionalne manjine i koji je iznosio 15 miliona kuna (četiri miliona maraka), što je Plenković ocijenio programom relativno male vrijednosti.

Premijer je potvrdio kako je ministar Horvat uhapšen te kako je kriminalističko istraživanje u toku, kao i da su istragom obuhvaćeni i drugi Vladini dužnosnici, potpredsjednik Vlade Boris Milošević, ministar rada Josip Aladrović, saborski zastupnici, šef Hrvatskog zavoda za penzijsko osiguranje, bivši HDZ-ov ministar Tomislav Tolušić...

VEZANI TEKST - Ministri u Hrvatskoj na udaru Uskoka i policije zbog dodjele poticaja

- Ovaj tajming je jako indikativan. Takva ažurnost DORH-a vezana uz navodne kriminalne aktivnosti koje su se dogodile 2018. godine. Vrijeme je da potvrdimo da DORH i pravosuđe nisu pod HDZ-ovom šapom, da rade neovisno i samostalno, ali imaju neki svoj razlog za hapšenje ministra koji je na dužnosti u Vladi. Sarađuju li pravosudne institucije s nekim izvan Vlade i HDZ-a, to ne znam. Neko je imao motiv da to bude sada, nakon donošenja važnog paketa mjera. Vladu neće srušiti ni DORH ni niko - poručio je hrvatski premijer.

Plenković smatra kako je Horvat trebao biti pozvan na razgovor, bez hapšenja kako se ne bi destabilizirala politička situacija.

Govoreći o "tajmingu" hapšenja istaknuo je kako je u Briselu netom dogovoreno produženje roka za isplatu sredstava za obnovu potresom pogođene Banovine do juna sljedeće godine.

- Očekujem od DORH-a da obavijesti javnost što je to toliko hitno, dramatično i koji su to razlozi da se u procesnom smislu ide hapsiti ministra koji bi sarađivao s istražnim tijelima - poručio je Plenković.

Dodao je kako su se u javnosti pojavili komentari vezani uz saznanja vezana uz predistražne radnje, što je prozvao kao protuzakonito djelovanje, te zatražio očitovanje šefice DORH-a. Naglasio je kako je DORH trebao prvi izaći u javnost i pojasniti detalje hapšenja ministra i istrage.

- Parlamentarna većina je stabilna i podržava Vladu, za sada nemamo više informacija na osnovi kojih ćemo donositi odluke. Nema prijevremenih izbora - naglasio je Plenković.

Premijer je izjavio kako je o cijelom događaju, koji se počeo odvijati jutros u 6 sati pretresom kuće ministra Horvata u Međimurju, doznao iz medija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.