open-navfaktor-logo
search
Afganistan
Počela operacija evakuacije osoblja iz američke ambasade u Kabulu
Iz Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) potvrđeno je da je počela operacija evakuacije osoblja američke ambasade u Kabulu te da će odgovoriti u slučaju bilo kakvog napada na njihove trupe.
13.08.2021. u 22:45
get url
text

Glasnogovornik John Kirby rekao je da će trupe za vikend biti na odredištu.

Prema njegovim riječima, poduzeli su potrebne sigurnosne mjere u Kabulu, gdje je zbog evakuacije poslano oko 3.000 vojnika.

Kirby je istakao da se vojne trupe, poslane u Afganistan, imaju pravo braniti od prijetnji i da će odgovoriti na svaki napad.

Govoreći o mogućnosti sukoba između američkih vojnika i talibana naglasio je da su vojnici koji su poslani u Afganistan nakon 11. septembra 2001. godine učinili ono što su trebali učiniti.

- Spriječili su da Afganistan postane sigurno utočište za terorističke napade na Sjedinjene Američke Države - istakao je Kirby.

Naglasio je da su SAD pružile svu potrebnu podršku Afganistanu u smislu administracije i snaga sigurnosti u 20-godišnjem periodu te da bi afganistanska vlast sada trebala pokazati odlučnost da se suprotstavi talibanima.

Kirby je rekao da je povlačenje američkih vojnika i drugog osoblja njihov prioritet.

Dodao je da se u Afganistanu nastavlja proces političkih pregovora te da bi talibani trebali aktivno učestvovati u tom pregovaračkom procesu kako bi pokušali postići politički rezultat.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.