open-navfaktor-logo
search
Moskva
Počeo sastanak Putina sa Aliyevim i Pashinyanom o Nagorno-Karabahu
U Moskvi je počeo sastanak predsjednika Rusije i Azerbejdžana Vladimira Putina i Ilhama Aliyeva i premijera Armenije Nikole Pashinyana o pitanju Nagorno-Karabaha.
11.01.2021. u 14:03
get url
text

Putin se zahvalio Aliyevu i Pashinyanu na dolasku u Moskvu prije početka trilateralnog sastanka u Kremlju.

Putin tvrdi da su ruski koraci posredovanja na Karabahu usmjereni na postizanje stabilnog prekida vatre u regiji.

- Trojni sporazum o prekidu vatre koji su postigli Rusija, Azerbejdžan i Armenija nastavlja se dosljedno provoditi. Situacija na Nagorno-Karabahu je mirna, 48.000 izbjeglica već se vratilo u regiju - rekao je Putin.

Putin je izjavio da su stvoreni potrebni preduslovi za sveobuhvatno rješenje sukoba na Karabahu.

Ruski lider je rekao da se nada da će njegov sastanak s Aliyevim i Pashinyanom biti pozitivan i doprinijeti rješavanju situacije na Karabahu.

Odnosi između Armenije i Azerbejdžana problematični su od početka 90-ih godina prošlog vijeka kada je Armenija okupirala Nagorno-Karabah i još sedam susjednih regija koje su suvereni dio teritorije Azerbejdžana.

Armenske snage su 27. septembra započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija i uspjela je nanijeti velike gubitke armenskim snagama te osloboditi nekoliko gradova i više od 300 naseljenih mjesta.

Armenija i Azerbejdžan su 10. novembra postigli dogovor o okončanju sukoba u Nagorno-Karabahu. Sporazum je postignut uz posredstvo Rusije i predvidio povlačenje armenskih snaga iz Lacina, Kelbecera i Agdama. Ruske i turske mirovne snage će biti uključene u mehanizam za monitoring poštivanja primirja.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev je u obraćanju naciji kazao da je sporazum pobjeda Azerbejdžana, a poraz Armenije, čiji premijer Nikol Pashinyan je pak kazao da je potpisivanje tog sporazuma bila teška odluka, ali da nije imao drugog izbora.

U Azerbejdžanu su građani izašli na ulice i proslavili sporazum, dok su u Armeniji građani izašli da protestiraju zbog potpisanog dokumenta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je nedavno o protestima u Jerevanu i mogućoj smjeni vlasti u Armeniji kazao da aktuelna situacija zahtijeva od Armenije da se konsolidira i ne krene putem eskalacije krize i raspadanja.

Ruski predsjednik Putin je također poručio da bi se odbijanje postignutog sporazuma o Nagorno-Karabahu od eventualnih novih političkih lidera Armenije pokazalo samoubilačkom odlukom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.