open-navfaktor-logo
search
Traže veće plaće
Počeo štrajk pilota Lufthanse, otkazano skoro 800 letova
Štrajk pilota primorao je njemačku aviokompaniju Lufthansu da otkaže skoro 800 letova u petak, čime je pogođeno oko 130.000 putnika.
02.09.2022. u 08:46
get url
text

Štrajk je počeo u 00.01 po lokalnom vremenu u petak i nastavit će se do 23.59 sati, navodi se u saopćenju sindikata pilota Vereinigung Cockpit (VC).

Lufthansa je zamolila putnike da provjere svoje letove prije dolaska na aerodrom i kontaktiraju pozivni centar radi ponovne rezervacije.

- Zbog štrajka radi samo nekoliko šaltera ili ih nema. Stoga je vrlo malo vjerovatno da će vam i tamo biti ponuđena trenutna alternativa - rekli su iz kompanije.

Skoro svi letovi Lufthanse iz Frankfurta i Minhena otkazani su u petak zbog štrajka. Ove subote i nedjelje moglo bi biti više otkazivanja ili kašnjenja letova zbog posljedica štrajka, upozorila je aviokompanija. Sindikat pilota odlučio se na štrajk nakon što nije postignut dogovor s upravom u srijedu.

- Lufthansa mora dati bolju ponudu - rekao je pregovarač Marcel Groels, dodajući da su stavovi uprave i sindikata trenutno previše udaljeni.

Prema njegovim riječima, Komisija za kolektivno pregovaranje traži povećanje plaća i dalji rast u skladu sa inflacijom i međunarodno konkurentnom strukturom zarada u svim grupama zanimanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.