open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo KS
Podignuta optužnica protiv 17 sarajevskih policajaca, nakon pola godine izlaze iz pritvora
Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv 17 pripadnika Jedinice za saobraćaj MUP-a  Kantona Sarajevo uhapšenih ljetos u akciji "Dar 1".
05.02.2021. u 18:13
get url
text

Kako saznajemo, Tužilaštvo uz optužnicu nije tražilo produženje pritvora, te će nakon šest mjeseci koje su proveli iza rešetaka biti pušteni da se brane sa slobode, uz mjere zabrane.

Oni se terete da su tokom obavljanja zadataka počinili veči broj koruptivnih radnji i to primanja dara ili drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Terete se da su od juna do polovine augusta 2020. godine prilikom saobraćajnih kontrola od vozača koji su počinili saobraćajni prekršaj, zahtijevali ili primili, između ostalog i novac, a kako ih ne bi uopće sankcionirali ili bi im izdali prekršajni nalog s blažim kaznama bez zabrane upravljanja vozilom i kaznenim bodovima.

{$galerijaFotografija}

- Osumnjičeni su tokom istrage bili u pritvoru šest mjeseci, a uz optužnice, sudu su predložene mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu obavljanja poslova policijskog službenika. U odnosu na još pet preostalih saobraćajnih policajaca koji se nalaze pod mjerama zabrane, istraga je u završnoj fazi - kazala je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Podsjetimo, akcija hapšenja pripadnika MUP-a KS izvedena je u augustu pod nadzorom Tužilaštva KS i u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH.

Tokom akcije korištene su posebne istražne radnje, konkretno osumnjičeni su prisluškivani, te na taj način uhvaćeni u vršenju krivičnih djela.

Optužnica je proslijeđena Općinskom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.

Privođenje, saobraćajna policija, "dar 1", 12.08.2020
1 od 18
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.