open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Podignuta optužnica protiv tri osobe za krijumčarenja migranata
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv tri osobe zbog krijumčarenja ilegalnih migranata.
25.05.2021. u 15:17
get url
text

Optužnica je podignuta protiv bh. državljana: Zuhdije Odobašića (1997) iz Bužima, Semira Bajraktarevića (1990) iz Bosanske Krupe i Hamze Bajraktarevića (1998) iz Bužima.

Optuženi se terete da su, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, vršili krijumčarenje ilegalnih migranata koji nisu ispunjavali uslove za zakonit boravak u Bosni i Hercegovini.

Oni se terete da su 5. marta prošle godine, po međusobnom prethodnom dogovoru, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, dogovorili krijumčarenje i transport krijumčarenih osoba azijskog porijekla preko teritorije BiH, iz pravca Sarajeva do Velike Kladuše.

Prema navodima optužnice, optuženi su prevozili osamnaest ilegalnih migranata s kojima su dogovorili novčanu naknadu kao materijalnu korist za izvršenje krivičnog djela, a migrante su prevozili u motornom vozilu kombi kojim je upravljao drugooptuženi, dok su ostala dvojica optuženih imali ulogu tzv. "čistača", odnosno išli su vozilom ispred njih i obavještavali ga o eventualnim policijskim kontrolama i patrolama na putu.

Navedene radnje protivne su Protokolu protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala.

Optuženi su prilikom izvršenja krivičnog djela otkriveni i spriječeni od strane policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo na području Vogošće.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.