open-navfaktor-logo
search
Brčko
Podignuta optužnica: Šumarski inspektor za sječu drva tražio i uzeo 700 eura
Za ovo krivično djelo predviđena je kazna zatvora u trajanju od jedne do deset godina
08.01.2020. u 15:57
get url
text
Mito ilustracija

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv šumarskog inspektora u Brčkom Duška Đurića (56) zbog sumnje da je kao službena osoba tražio i primao novac da ne bi poduzimao službene radnje iz svoje nadležnosti, doznaje se u srijedu iz Tužilaštvu Distrikta.

Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom Distrikta, Đurić je optužen kako je tokom jula, avgusta te oktobra prošle godine tražio i primao novac da ne obustavlja sječu i transport drvnih sortimenata i ne poduzima druge mjere za koje je ovlašten kao nadležni inspektor u Distriktu.

Đuriću se stavlja na teret kako je od osoba koje su bez neophodnih dozvola i procedura vršili sječu drva zahtijevao i uzeo 700  eura, a zatim 500 maraka 18. oktobra prošle godine, kada je uhapšen.

Nakon što je primjenom posebnih istražnih radnji otkriven, Đurić je lišen slobode u okviru akcije kodnog naziva "Drvosječa", a već sutradan je predan Tužilaštvu radi daljnjeg krivičnog progona. Tužilaštvo je, nakon pritvaranja osumnjičenog nastavilo istragu protiv njega, koju je ubrzo i okončalo podizanjem optužnice za krivično djelo primanja dara i drugih oblika koristi.

Za ovo krivično djelo predviđena je kazna zatvora u trajanju od jedne do deset godina, a optužnica je pred Osnovnim sudom u cijelosti potvrđena, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.