open-navfaktor-logo
search
Najveća skulptura ptice
Pogledajte kako izgleda indijski Zemaljski centar Jatayu
Chadayamangalam je selo smješteno u Okrug Kollam južne Indija, Kerala. Ime je dobio po Nedili Paranthaki Nedumchadayan, koja je vladala Chadayamangalamom i obližnjim mjestima tokom 7. stoljeća poslije Krista.
05.04.2022. u 11:49
get url
text
Indija

Chadayamngalam je danas poznat kao Zemaljski centar Jatayu, koje je poznato turističko središte u gradu s najvećom svjetskom skulpturom ptica. 

Mjesto ima veze s pričama u Hinduistički Indijski ep nazvan Ramayana. Prema epu, kada Ravana kralj asurasa, otet Sita supruga Gospodina Šri Rama i pokušao je odvesti u svoje kraljevstvo Lanka na njegovom Pushpaka Vimana, Jatayu. Golema ptica suprotstavila se Ravani i to je rezultiralo bitkom između njih. U ratu je Ravana presjekao jedno krilo Jatayua i pobjegao na Lanku sa Sitom. Sa smrtnom ranom, Jatayu pada na vrh velike stijene. Kasnije Rama & Lakshmana pronašao ranjenog Jatayua i on je prenio poruku i umro u krilima Rame. Stoga je stijena dobila ime Jadayupara.

Jatayu je sin Aruṇa i nećak od Garuda koji ima oblik supa. Jadayu Para poznato je kao turističko odredište i mjesto hodočašća. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.