open-navfaktor-logo
search
Inspiracija
Pogledajte kako su djeca slikala po uzoru na Mersada Berbera
Djeca Šibenika slikala su po uzoru na maestra bh. korijena, Mersada Berbera. Njihova djela, nastala na artionici, u okviru 61. Međunarodnog dječijeg festivala (MDF), izložena su u Galeriji sv. Krševana, a u okviru izložbe "Allegro Vivace", u kojoj slikar Berber u svom slavnom opusu dubrovačkih flora, infantkinja i konja slavi ljepotu, život i transformaciju žene i djeteta.
05.07.2021. u 22:40
get url
text

Kao sto sam naziv izložbe sugerira, "sretno, živahno, raspjevano - u jednom dahu", tako su i ova izložena djela u jednom dahu nastala, i to u mediteranskom dalmatinskom autorovom neoklasicističkom stilu renesansnih motiva dubrovačkih flora.

{$galerijaFotografija}

- Djeca su u ovogodišnjoj artionici na 61. MDF nastavili izučavati slikarovu specijalnost -  grafika i mixed media. Na prošlogodisnjoj artionici djeca su savladala tehniku dubokog tiska "suha igla" i izrada bakroreza, a ove godine smo se koncentrirali na izradu drvoreza, grafičkog printa, crteža i kombinirane tehnike po kojoj je slikar Mersad Berber bio međunarodno priznat i proslavljen - istakla je Ira Berber, član uprave Fondacije "Mersad Berber".  

 

 

artionica-berber.jpg
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.