open-navfaktor-logo
search
Koronavirus se širi
Pogledajte nevjerovatan video: Kinezi za samo 7 dana izgradili bolnicu s 1.000 kreveta
Samo sedam dana od početka radova, bolnica pod nazivom Huoshenshan u zapadnom predgrađu Wuhana, epicentru epidemije novog koronavirusa, trebala bi biti završena. Bolnica zauzima prostor od šest hektara, što je veličina četiri fudbalska igrališta.
03.02.2020. u 07:23
get url
text
get url
text

Vlasti su na njenoj izgradnji angažirale četiri građevinske kompanije kako bi u sedam dana bio dovršen medicinski centar s 1.000 bolničkih kreveta.

Bolnica je izgrađena od montažnih objekata i brodskih kontejnera, otuda velika brzina u njezinoj izgradnji. Prve pacijente, nova bi bolnica mogla primiti već u ponedjeljak, piše Xinhuanet.

Na samo 35 kilometara udaljenosti, gradi se još jedna bolnica Leisheshan. Radovi na drugoj bolnici trebali bi biti završeni u srijedu. Kapacitet bolnice Leisheshan bit će 1.300 pacijenata.

U planu je izgradnja najmanje četiri bolnice za zaražene koronavirusom koje bi trebale pomoći u suzbijanju širenja smrtonosne zaraze. Kina ima iskustva s brzim izgradnjama bolnica još od 2003. godine, kad je izbila epidemija virusa nazvanog SARS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.