open-navfaktor-logo
search
Usmrćen injekcijom
Pogubljen muškarac u SAD-u koji je ubio suprugu i silovao njenu kćerku
David Cox, čovjek koji je 2010. tokom osmosatne policijske opsade ubio svoju suprugu i pred njom seksualno zlostavljao svoju pastorku, prvi je osuđenik na smrt koji je pogubljen u američkoj saveznoj državi Mississippi u posljednjih devet godina, a ukupno deveti zatvorenik nad kojim je na tlu SAD-a izvršena smrtna kazna u 2021. godini, javlja ABC News.
18.11.2021. u 08:32
get url
text

Cox je usmrćen injekcijom u državnom zatvoru u Parchmanu, a mrtvim je proglašen u srijedu u 18.12 po lokalnom vremenu, objavile su lokalne novine "Clarion-Ledger".

Na suđenju koje je zaključeno 2012. godine, Cox je priznao krivnju po svih osam tačaka optužnice, a 2018. je otpustio svoje advokate te odbacio žalbu na slučaj, navodeći da je "zaslužio smrtnu kaznu".

Ovaj užasan zločin dogodio se se 14. maja 2010. godine. Cox je kupio pištolj i krenuo po svoju odbjeglu ženu Kim i njihovo dvoje djece, koji su živjeli u kući Coxove rodbine. 

Pucajući je provalio u kuću, gdje je svoju ženu i dvoje djece više od osam sati držao zatočenima, rekao je tužitelj.

Tokom policijske opsade, Cox je pucao supruzi u stomak i u ruku, a dok je ona satima umirala, pred njenim je očima triput seksualno zlostavljao svoju pastorku. Odbio je policijske zahtjeve da se njegovoj supruzi pruži medicinska pomoć.

Policija je u kuću ušla nakon osmosatne opsade i propalih pregovora te uhapsila Coxa.

Porota ga je osudila na smrt 2012. godine nakon što se izjasnio krivim po svih osam optužbi s kojima se suočio, uključujući i ubistvo s predumišljajem.

Svjestan svega što je učinio, Cox je 2018. godine napisao pismo lokalnom tužilaštvu, a u njemu je naveo da je "kriv i da zaslužuje umrijeti".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.