Najmanje dva videozapisa prikazuju trenutak u kojem je Anthony Araya trčao sa grupom antivladinih demonstranata u petak u Santiagu, kada je policajac Sebastían Zamora prišao tinejdžeru s leđa i bacio ga preko mosta Pío Nono.

Araya je pao u korito rijeke Mapocho, najmanje sedam metara ispod mosta. Tinejdžer je u stabilnom stanju s povredama glave i frakturom zgloba.

- Policajac je prišao mladiću iza njegovih leđa, nasrnuo je na adolescenta, zgrabio ga podigavši ga preko ograde mosta Pío Nono, odakle ga je bacio u rijeku – kazala je glavna tužiteljica Ximena Chong.

Takođe je optužila policajce za falsifificiranje izvještaja sa mjesta događaja.

Zamora je priveden u subotu i pojavio se pred sudijom putem videokonferencije u nedjelju, kada mu je određen četveromjesečni pritvor. Sudija je također odlučio da je policajcima zabranjeno kontaktiranje Araye.

Desetine ljudi protestovali su u subotu ispred klinike u kojoj se liječi, osuđujući policiju i noseći natpise: "Nije pao, bacili su ga."

Incident je izazvao više zabrinutosti zbog policijskog ponašanja otkako su u Čileu prije godinu dana izbili protesti zbog širokog spektra socijalnih i ekonomskih problema. Oko 30 osoba je poginulo u neredima, a protiv policije su podneseni brojni navodi o kršenju ljudskih prava.

Međutim, Enrique Monrás, šef policije u zapadnom dijelu Santiaga, rekao je da je mladić izgubio ravnotežu i pao preko ograde mosta nakon što ga je policija pokušala uhapsiti. Pozvana su kola hitne pomoći kako bi mogla pružiti brzu pomoć, rekao je Monrás.