open-navfaktor-logo
search
Sud u Banjoj Luci
Policajci uhapšeni u akciji "Beta 2" pušteni na slobodu, advokat ostaje iza rešetaka
Sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Banjoj Luci odbio je odrediti pritvor za dvojicu pripadnika MUP-a Rrepublike Srpske Milana Trivuna i Predraga Stankića, koji su prije dva dana uhapšeni u Bijeljini u akciji "Beta 2".
15.08.2022. u 16:40
get url
text

Za njih je Tužilaštvo RS-a zatražilo pritvor zbog sumnje da su počinili krivično djelo trgovina utjecajem, odnosno sprečavanje dokazivanja.

S druge strane, Sud je odredio pritvor Marku Simikiću i Slaviši Joviću, koji su uhapšeni u istoj akciji, a na teret im je stavljeno sprečavanje dokazivanja. Ranije je, nakon saslušanja u policiji, na slobodu pušten Aleksandar Jović.

Tužilaštvo im je na teret stavilo da su Bijeljinca Mileta J, koji je u januaru ove godine pretučen na zabavi u Bijeljini, ubjeđivali da promijeni iskaz koji je dao u policiji.

- Sud nalazi da Tužilaštvo prezentovanim dokazima nije dokazalo osnovanu sumnju da su osumnjičeni Milan Trivun i Predrag Stankić počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret, pa je odbio prijedlog za određivanje pritvora u odnosu na ovu dvojicu osumnjičenih. Nasuprot tome, sud smatra da je tužilac prezentovao dovoljno dokaza da su osumnjičeni Marko Simikić i Slaviša Jović počinili krivično djelo sprečavanje dokazivanja - navedeno je, između ostalog, u rješenju Suda.

Simikiću i Joviću pritvor je određen zbog bojazni da će uništiti dokaze i uticati na svjedoke.

Kako su objavile Nezavisne, 28. januara bijeljinsku policiju nazvao je Mile J. te prijavio da su ga prethodne večeri, oko 20 sati, Aleksandar J. i još nekoliko muškaraca pozvali na zabavu u jedan stan, gdje je, kada je ušao, zatekao četvericu ljudi.

- On je prijavio da su ga oni, po dolasku u stan, počeli tući tražeći novac od njega te da su razbili njegov telefon i prijetili mu da će mu ubiti porodicu ako to prijavi policiji - rekli su izvori Nezavisnih.

VEZANI TEKST - U akciji "Beta 2" uhapšeni policajci i advokati zbog trgovine uticajem

Pored toga, prijavljeno je i da su mu uzeli ključeve njegovog stana iz kojeg su uzeli novac, kao i ključeve njegovog "golfa 7", te da su ga tim vozilom odvezli prema mjestu Brijesnica, gdje su ga držali do dva sata, nakon čega su mu vratili ključeve stana i vozila, ali mu novac nije vraćen, rekli su sagovornici Nezavisnih.

Nakon te prijave policija je uhapsila četvericu osumnjičenih iz Bijeljine i Zvornika, a kako je tada saopćeno, u pitanju su G.T., S.J., S.P. i P.G.

- Oni su osumnjičeni za nanošenje povreda i iznudu - naveli su u januaru iz policije, a jučer su policijski izvori kazali da se sumnja da je sve to u vezi sa trgovinom drogom.

Istraga je trajala mjesecima, a u međuvremenu je u svojstvu svjedoka saslušan i Mile J. Naknadno će policija doći do saznanja da neko pokušava utjecati na njega da promijeni iskaz, što je rezultiralo akcijom "Beta 2", u kojoj su uhapšena peterica osumnjičenih, uključujući dvojicu policajaca te advokata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.